2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egészségmegőrzés és gyógyítás

2021. január 26. kedd, 18:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
Csatárban két egészséggel kapcsolatos fejlesztés valósult meg a közelmúltban: a sportpark létesítésével a mozgás, a fizikai aktivitás kapott hangsúlyt, míg az orvosi eszközök beszerzésével az ellátás infrastrukturális színvonalának növelése.

Vigh László, Péntek Gabriella, Bangó János képviselő, a sportkör alapító tagja és dr. Ürmösiné Kőmíves Eleonóra jegyző

Péntek Gabriella polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, még az előző testület kezdeményezte a sportpark kialakítását, amely a legideálisabb helyen, az erdő között megbúvó sportcentrumban kapott helyet. A Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Program keretében létesült a többfunkciós kondieszközökkel felszerelt sportpark, ami a focicsapat erőnléti edzéseit illetve a lakosság mozgásigényét is kiszolgálja. A Magyar falu programból 1,8 millió forintot kaptak orvosi eszközök beszerzésére, melyek összeállításában dr. Czipóth Magdolna háziorvos és Gyulasiné Foltányi Erika védőnő segédkezett.

Dr. Czipóth Magdolna, Bocfölde és Csatár háziorvosa elmondta, hogy tavaly Bocfölde nyert öt millió forintot orvosi eszközök beszerzésére, melynek alapján állították össze a csatári pályázatot. Az eszközparkot kiegészítve alapfelszerelésekre nyújtották be igényüket, vérnyomásmérőt, fonendoszkópot, pulzoximétert, a védőnői szolgálat számára pedig magasságmérőt, csecsemők és kisgyermek vérnyomásméréséhez megfelelő méretű mandzsettát, valamint személymérleget szereztek be. Ezen felül látásvizsgáló táblát is vásároltak, amellyel látásélességet tudnak vizsgálni, valamint látásvizsgálatot tudnak végezni jogosítványhoz. Mindkét falu lakosságának mintegy 25 százaléka 65 év feletti; döntő többségük szív- és érrendszeri betegségekben szenved.   Diagnosztikai vizsgálatukban nyújt nagy segítséget a pályázati támogatásból megvásárolt 24 órás Holter EKG, amellyel a beteg otthonában természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése. A megyei kórház kardiológiai osztályán csak előjegyzéssel érhető el ez a vizsgálat, viszonylag hosszú várakozási idővel.

Dr. Czipóth Magdolna és Gyulasiné Foltányi Erika az asztalnál

Vigh László országgyűlési képviselő felidézte, hogy Csatárban mintegy két éve újult meg a sportöltöző épülete. Tavaly ugyancsak a Magyar falu program keretében az odavezető út kapott kavicsos borítást, nemrégiben pedig sportpark létesült a focipálya szomszédságában egy másik pályázati forrásból. A helyi sportegyesületre is utalva kiemelte a civil szervezetek a falvak közösségi életében betöltött szerepét. Beszélt az egészségmegőrzés fontosságáról, az egészségügyi fejlesztések a járványhelyzet miatt megnövekedett jelentőségéről. Arra biztatott, hogy az emberek regisztráljanak az oltásra, mert az ország akkor indulhat újra, ha legalább egy millióan beoltatják magukat.

Péntek Gabriella polgármester érdeklődésünkre elmondta, Csatár, a megye egyik legrégebbi települése idén ünnepli első írásos említésének 880. évfordulóját. Ezért is tartják nagy eredménynek, hogy a jubileum évében megvalósulhat az óvoda több mint 100 éves műemléképületének rekonstrukciója. A beruházásra közel 30 millió forintot nyertek a Belügyminisztériumtól. Hasonló jelentőséggel bír a csapadékvíz-elvezetés megoldása is a Kossuth utca egyik részén. A projektre 40 millió forint áll rendelkezésre a TOP-programból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK