2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elismeréseket adtak át a megyei ünnepi közgyűlésen

2021. szeptember 19. vasárnap, 09:12
Szerző: V.Zs.
Szombaton tartotta ünnepi ülését a Zala Megyei Közgyűlés, melyen jelen volt Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az ünnepségen részt vevő vendégek között köszöntötték többek között dr. Vizi E. Szilveszter professzort, akadémikust, a MTA volt elnökét, Ekler Gergely és Cseresnyés Péter államtitkárokat, Vigh László országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost, Rigó Csabát, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottat, valamint Balaicz Zoltánt és Balogh Lászlót Zalaegerszeg és Nagykanizsa polgármesterét.

Zala megye Díszpolgára címet dr. Ádám Veronika kapta

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében utalt a koronavírus járvány hatására, amely befolyásolta a mindennapi munkát, a társas kapcsolatokat. Felgyorsította a globális digitalizációt, új innovatív megoldások kiagyalására ösztönözte az emberiséget. Azonban a digitális technológiák nem helyettesíthetik a valódi emberi kapcsolatokat – fogalmazott.

Az eseményen jelen volt Novák Katalin (középen) miniszter is (Fotó: Pezzetta Umberto)

A közgyűlés elnöke szerint a zalai térség vonzerejét három tényező megfelelő együttállása növelheti hosszútávon. A színvonalas közlekedési és digitális infrastruktúra, a minőségi szakemberképzés és az innovációt támogató környezet. Ezen elvek alapján szólt a legfontosabb fejlesztésekről, melyek meghatározzák a jövőt. Jó ütemben halad a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út megépítése, A járműipari tesztpálya 90 százalékos készültségi állapotban van és önvezető autók kutatásfejlesztését teszi lehetővé. 1945 óta a legjelentősebb hazai hadiipari gyárfejlesztés indult Zalaegerszegen. Átadásra került a ZalaZone Kutatási Technológiai Központ, mint a Zalaegerszegi Science Park első eleme. A Pannon Egyetem, valamint a MOL és a helyi cégek részvételével körforgásos gazdasági kompetencia központ, továbbá tudományos és innovációs park valósul meg Nagykanizsán. Az adriai tengeri kikötők és az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen fekvő Zalaegerszegen elkezdődött a több mint 30 milliárd forint értékű logisztikai központ megépítése. Döntés született arról, hogy dronemotive néven létrejövő drónkutatási központ a volt andráshidai repülőtéren kapna helyet. 

Dr. Pál Attila megemlítette, jó hír, hogy újra állami tulajdonban működik a Hévíz-Balaton Airport. A Magyar Falu Program forrásaiból, 354 pályázat keretében, közel négy milliárd forint került a zalai kistelepülésekre. Az ünnepi köszöntőben elhangzott: áldozat nélkül nincs teljesítmény és nincs eredmény. A közgyűlés elnöke Zala megye nevében gratulált a kitüntetetteknek. „Tehetség, szorgalom, hűség, józanság, áldozat, türelem, megannyi erény”, mely segítséget nyújt a munkában és a közös múlt jobb megértésében.

Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter a felelősség fontosságáról beszélt köszöntőjében. Mint fogalmazott, bármilyen magasztos valakinek a hivatása, bármilyen magas célt fogalmaz meg önmaga számára, elsősorban a „ránk bízottakért” tartozunk felelősséggel. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy honnan indultunk el és hová tartozunk, akkor tudunk felelősséget érezni hazánkért, családunkért. Hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy a szakmai és szülői hivatás kiegészítse egymást és ne kelljen lemondani egyikről sem. A köszöntő beszédeket követően Novák Katalin és dr. Pál Attila átadták az elismeréseket.

Dr. Ádám Veronika (Fotó: Pezzetta Umberto)

Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet vett át dr. Ádám Veronika (orvos, biokémikus, kutató, egyetemi oktató) professzor kimagasló tudományos munkásságáért, kutatói tevékenységéért, a hazai és nemzetközi tudományos életben betöltött szerepének elismeréseként. 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.
Nagykanizsán született és érettségizett. 1973-ban szerzett orvosi diplomát a Semmelweis egyetemen. 24 évig volt az egyetem orvosi biokémiai intézetének igazgatója és több ciklusban az egyetem tudományos rektor helyettese. Kutatási területe a neurokémia. Közel 200, jórészt angol nyelvű tudományos közlemény szerzője. Vendégkutató volt Londonban és New Yorkban.2001-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 2007-től az MTA rendes tagja. 2020-ban az MTA Orvosi Tudományok Osztály osztályelnökének választották. Munkásságát egyebek mellett Széchenyi díjjal, Primissima díjjal ismerték el. Nagykanizsa Megyei Jogú Város díszpolgára.Férje Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke.

A Zala Megye Egészségügyéért díjat Zala megye egészségügyéért végzett áldozatos munkájáért dr. Kvarda Attila kapta. A Zala Megye Sportjáért díjat kimagasló, eredményes és közösségépítő tevékenységük elismeréséül a Keszthelyi Kiscápák Egyesület vehette át. A gyenesdiási Kapernaum szeretetotthon magas színvonalú szakmai tevékenységéért Zala Megye Szociális Gondoskodásáért díjban részesült. Zala Megye Közigazgatási díját pedig dr. Novák Anettnek, a lovászi közös önkormányzati hivatal jegyzőjének ítélte a megyei közgyűlés. Zalai Pedagógus díjat kapott Dömötörfi Lívia, a Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese.  Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díjat a magyar-horvát kapcsolatok ápolásáért Kovácsné Kővágó Anna vehette át. Zala Megye Fejlesztéséért díjban részesült a Molnár Farm ’90 Kft, a Zala György díjat pedig a zenei életben betöltött, kiemelkedő előadóművészeti tevékenysége elismeréséül Németh Lajos kapta, aki közel húsz éve alapította meg a Zalaapáti Harmonika Zenekart. 

A kitüntetettek nevében dr. Ádám Veronika köszönte meg az elismeréseket. Mint fogalmazott, a szülőföld elismeri azokat, akik sokat tettek a megyéért áldozatos munkájukkal. Utalt a nagykanizsai gimnáziumi éveire, tanáraira, akik arra tanították, hogy a tehetség nagydolog, de kitartó munka nélkül mit sem ér. Bejelentette: a megyei díszpolgári címmel járó anyagi elismerését a nagykanizsai Batthyány gimnázium tehetséges, de nehézsorsú diákjainak megsegítésére ajánlja fel.

Az ünnepi megyei közgyűlés végén Vigh László mondott pohárköszöntőt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK