2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Előremutató tervek Balatongyörökön

2018. szeptember 26. szerda, 19:19
Szerző és fotó: N. N.
Balatongyörökön az időjárás szempontjából a tavasz nagyon kedvezően indult: áprilistól egészen június derekáig nem panaszkodhattak a napfény hiányára. Sok vendégcsalogató programot tartottak.

Új helyszínen, a vállalkozókkal egyeztetve, a strand területén szerveztük meg a palacsintafesztivált, mert a közösségi ház területét már kinőtte a családi piknik. A bátrabbak már akkor megmártóztak a Balatonban. Június közepétől aztán néhány hétig tarolt a csapadékos idő, így nagyon gyenge főidényt prognosztizáltunk, de az öthetes kánikula és a szép szeptember szerencsére rácáfolt a negatív felhangokra. Sikerült elérni a tavalyi, kiemelkedően magas vendégszámot és a strandi bevételt is, így nem lehet okunk panaszra – összegzett Biró Róbert polgármester, aki visszatekintett a szezon történéseire, eseményeire.

– Tavaly 40 milliós támogatást nyertünk a Kisfaludy pályázati programból: strandi sétányfejlesztésre, új játszóterek építésére, zárt kerékpártároló létesítésére, értékmegőrzők beszerzésére, napozóstégek kialakítására. Idén is számos szervezet bevonásával hirdetették meg a Kék Hullám Zászló Strandminősítési versenyt, melyre évről évre egyre több a nevező. A községi strandunk a legjobbak között vehette át az ötcsillagos minősítést, de a legzöldebb strandminősítést is mi hozhattuk el. Kumuláltuk az esővizet, a hulladékot szelektíven gyűjtöttük, bevezettük a víztakarékos csapok használat és igyekeztünk mindenben odafigyelni a környezet megóvására, védelmére. A díjak jelentős mértékű médiaérdeklődést is hoztak a településünknek. Tévék, rádiók, újságok, hírportálok vitték folyamatosan a jó hírünket szerte a nagyvilágba.

A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenymozgalom 25 éves jubileumához érkezett. Az elmúlt negyed évszázadban, két nemzetközi győzelemmel (1990. és 2015.) a legsikeresebbnek számítottunk, ezért községünkről is forgattak egy tartalmas marketingfilmet. A szokásos nyári, javarészt gasztronómiai, kiemelt látogatószámú nagyrendezvényeinket sikeresen megtartottuk. A Szépkilátónál június első szombatján rendeztük a bográcsos ételek főzőversenyét, a Háromlábú Fesztivált, ahol a zamatos ételek, zenei csemegével lettek tálalva. Az eső csak a szüreti mulatságba és a borfesztivál egyik napjába huncutkodott bele.

– Milyen őszi feladatok elvégzése várat magára?
– A bevételek tükrében egy településbejárást követően kijelöltük az őszi fejlesztési célokat. Szeptember közepén végre  lezárult egy hároméves peres eljárás. A Szépkilátó alatti, egykori szabadstrand területének bérleti szerződéséről szóló jogvita számunkra kedvezően dőlt el. A bíróság kimondta, hogy a területet tehermentesen, az eredeti kontraktusban szereplő feltételekkel, az építmények elbontásával kell visszaszolgáltatni az önkormányzatnak. E strand fejlesztéséről is egyeztetést kezdeményeztünk a képviselő-testülettel és az itt élőkkel.

A legtöbb szabadstrand a rendetlenség és gazdátlanság terepe, ezért mi másfajta hasznosítást tervezünk. Egyelőre egy Németországban látott, fürdőegyesületi irányítású, téglajegyes rendszerű, önkéntes tagok aktív szerepvállalását feltételező, közösségi strandüzemeltetésben gondolkodunk. Az itt működő ifjúsági tábor számára is létfontosságú a Bece-hegyhez, Pap-hegyhez közel eső fürdő megléte, ezért hosszú távú megoldás tető alá hozásában vagyunk érdekeltek. Az 1911-ben megalakult helyi fürdőegyesület céljaiból, törekvési irányaiból sok elem most is átmenthető. A partszakaszt a Festetics-családtól egy aranykorona jelképes díjazásért egy részvénytársasági elveken működő egyesületi tagság vette bérbe, a működtetés céljával. A fürdőkultúra alapjait lerakva, 107 évvel ezelőtt ligetes strandot, fürdőházakat építettek és evezős csónakokat vásároltak, anyagi haszonszerzés reménye nélkül.

Állami támogatás felhasználásával több útszakaszt is újjáépítünk, a belterületi utak elmúlt években kezdett felújítási programjához kapcsolódva. A Temető utca külterületi szakasza egy öszszekötő szakasz, egy nyári egérút, egy csúcsforgalom előli menekülési útvonal, a település és Vonyarcvashegy között. Az Eötvös Károly utcának a Szépkilátótól induló fél kilométeres szakasza is hamarosan megújul. A Csont Ferenc utcának a Kossuth és Eötvös utca közötti etapja is megszépül. A Kossuth utca 16 szám alatti, az 1910-es években emelt egykori iskolaépület és tanári lakás jövőjét is újra álmodtuk. A modernizálás kiviteli tervei most készülnek. Még ősszel szeretnénk kiírni a közbeszerzési eljárást, és jövő tavaszszal startolhatnak a munkák. Az épület funkciói változhatnak a pályázati kiírások függvényében, mert egy minden igényt kielégítő óvodabővítésről és mini bölcsőde építéséről nem szeretnénk lemondani.

– Milyen pályázatok elnyerésében reménykednek?
– A két évtizede átépült önkormányzati épület és a könyvtár energetikai célú modernizálásának már sokszor nekifutottunk, a rentábilis üzemeltetés céljával szeptember végéig szeretnénk újra beadni egy pályázatot. A Festetics-örökség bemutatását felvonultató, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség konzorciumi  turisztikai programjához csatlakozva, a Szép-kilátó kisléptékű modernizálására szeretnénk sort keríteni. A programban szerepel: sétányfejlesztés, térvilágítás, térbútor beszerzés is. II. Festetics Tasziló házastársa: Lady Mary Victoria Hamilton emlékhelyének és szobrának kialakítását tervezzük, mert a grófné kedvelt helye volt a Szépkilátó, ahol gyakran fordultak meg főurak és nemesi rangban lévők.

Mind a szépre sikeredett elő-, mind az utószezoni időszakban rengetegen keresnek föl minket kerékpárral. A Balaton északi partjának gyöngyszeme mostanra a biciklisek „Mekkája” címre is joggal pályázhatna. Állami és központi szerepvállalással a Balatoni kerékpárút rekonstrukciója elől is lassan elgördülnek az akadályok. A községi szakaszra vonatkozó tervezési fázis lezárult, a rendezési tervünket módosítottuk, a megbízott cég a kisajátítási eljárásokat bonyolítja, és jövőre elindulhatnak a közbeszerzési eljárások, majd startolhat a várva várt újra aszfaltozás.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK