2021.06.14., hétfő - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Előzzük meg a kéménytüzeket!

2016. október 13. csütörtök, 19:26
Szerző: Nemes Norbert Fotó: NN
Október 1-jétől újabb két megyében, Tolnában és Zalában kapta meg a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége a kéményseprési feladatokat.

A korábban megváltozott szabályozás értelmében a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve idén július elsejétől fokozatosan veszi át az ingyenes lakossági szolgáltatást azokon a településeken, ahol addig a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését.

– Mi a helyzet Keszthelyen és Hévízen? – kérdeztük Hajdu Márton tűzoltó alezredestől, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétő.

– A két településen október elsejétől a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve látja el a lakossági kéményseprési feladatokat. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kéményseprő szakemberek végzik a munkát, azonban most már a katasztrófavédelem munkavállalójaként. A lakossági sormunkáról szóló kiértesítések rendje nem változott az átállással. Az időszakos ellenőrzések rendkívül fontosak a kéménytüzek megelőzése érdekében, ezért mindenkit arra kérünk, biztosítsa az ingatlanba történő bejutást a kéményseprők számára. A Zala Megyei Ellátási Csoport címe: 8900 Zalaegerszeg Széchenyi tér 5.

– Milyen bajmegelőző tanácsokkal tud szolgálni?

– Bár egyre több otthonban kezdenek el fűteni, még nem késő a hűvösebb idő beköszönte és a fűtési szezon hivatalos indulása előtt szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a rendszeres műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása.

A hivatalos fűtési szezon ugyan október 15-én indul, ám a hideg idő már beköszöntött. Fontos, hogy a szokásos szezon előtti ellenőrzést és karbantartást ennek ellenére se mulassza el senki elvégeztetni, méghozzá szakemberrel. Tudni kell azonban, hogy miközben a fűtőberendezéseket a fűtési rendszerek beindítása előtt célszerű megvizsgáltatni, a kéményseprők által végzett lakossági sormunka nem a fűtési időszakhoz, hanem az előírt éves, illetve kétéves ellenőrzéshez igazodik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK