2022.05.20., péntek - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a hősökre

2019. október 23. szerda, 19:17
Szerző: V.Zs. Fotó: SP
„A szabadsághősök közül kiemelkednek az ötvenhatosok, akiknek a véres, borzalmas, hitehagyott 20. században is sikerült csodát tenniük néhány hétre, és reményt adtak az egész világ számára. Ebből a reményből aztán sokan táplálkoztak a következő évtizedekben” – fogalmazott Balaicz Zoltán az 56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 63. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen, az Ady úti emlékműnél.

A polgármester hozzátette: „az ő példájuk tanít meg minket arra, hogy nem elég kiállni a véleményünkért, hanem arra is képesnek kell lennünk, hogy háttérbe szorítsuk az egyéni érdekeinket és a közösséget, a nemzetet, a hazát szolgáljuk”.

 A lélek ellenállását nem sikerült legyűrni

A zalaegerszegi eseményeket is felidézve, emlékeztetett: Zalaegerszegre október 26-án ért el a forradalom hulláma, amikor a reggeli órákban tüntetni kezdtek a fiatalok. A tömeg sok ezresre duzzadt, és több helyszín érintése után értek az Ady utcai pártbizottság épületéhez, és Dénes István első titkár lemondását követelték. Ekkor sortűz dördült a pártházból, Németh Imrét és Telenkó Jánost halálos találat érte, több tucat ember megsebesült.

„1956-ban a váratlan csapástól a szovjet óriás megrogyott egy pillanatra, de gyorsan összeszedte seregét, hogy dühös támadást indítson az apró magyar nemzet ellen. A szabadságharcot vérbe fojtották. Mégsem volt hiábavaló a 63 évvel ezelőtti tett, mert bár a hősies ellenállást fizikailag megtörték, a lélek ellenállását soha nem sikerült legyűrniük. Ötvenhat tüze ott parázslott az emberek szívében, a családok, a kis közösségek rejtett világában… És a parázs nem aludt ki, tovább élt, hogy aztán 1989-ban szüleink és nagyszüleink végre ismét lángra lobbanthassák. Október 23-a azt üzeni nekünk, hogy él a remény, hogy képesek vagyunk rá, hogy meg tudjuk csinálni, és hogy nem szabad másokra, a kényszerítő külső erőkre mutogatni, nem szabad széttárni a kezünket, és azt mondani, hogy nem megy. Egy nemzet vagyunk, az a Magyarország, és az a Zalaegerszeg, amely csodákra képes, ha összefog!” – e gondolatokkal fejezte be ünnepi beszédét Balaicz Zoltán polgármester.

Az ünnepi műsor részeként fellépett többek között Sasvári Sándor színművész, valamint a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar. A megemlékezés a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben folytatódott ünnepi hangversennyel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK