2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezni a múltra, hinni a közösség erejében

2021. december 17. péntek, 18:51
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Szoboravatással és a Zalaegerszegért díjak átadásával zárult a 600. évfordulóra rendezett, egész éven át tartó ünnepségsorozat. Mint arról már többször beszámoltunk Zalaegerszeg idén emlékezett meg arról a jeles dátumról, hogy 1421-ben egy királyi oklevél először említette a települést mezővárosként.

 Felavatták Mihály deák szobrát, átadták a Zalaegerszegért díjakat

Az ünnep apropóján a közelmúltban elkészült Farkas Ferenc szobrászművész legújabb köztéri alkotása, mely az első ismert városbírónak, Mihály deáknak állít emléket. A szobrot a múzeum melletti téren avatták fel péntek délután. Az eseményen részt vett dr. Varga Judit igazságügyminiszter, aki beszédében többek között elmondta: rendre és jogszabályokra minden időben szükség van, és a korabeli Zalaegerszegen Mihály deák kezében összpontosultak azok az eszközök, melyek lehetőséget adtak a szabályok betartására. Annál is inkább, mert rend és jog nélkül szabadság sem létezhet, és ez ma sincs másképp – fogalmazott.

A szoboravatón Balaicz Zoltán polgármester felidézte a város múltját (az eddig ismert) legkorábbi írásos források alapján. Mint mondta, azt nem tudjuk pontosan, hogy Mihály deák hogy nézett ki a valóságban, a mostani szobor egy idealizált ábrázolás. A célja leginkább az, hogy emlékeztessen minket Zalaegerszeg büszke történetére.

A 600 éves évfordulót záró ünnepségsorozat a város Dísztermében folytatódott, ahol levetítették a „Zalaegerszegi hitvallás”-ról szóló kisfilmet. Ennek bekeretezett szövegét dr. Hóbor Erzsébet, dr. Gyimesi Endre, Németh János és Szabolcs Péter díszpolgárok átadták a polgármesternek, aki aztán elhelyezte a teremben a dokumentumot. A hitvallás az összefogást, a közösség erejét és a lokálpatrióta értékeket helyezi középpontba. Szintén levetítették a közönségnek az Egerszegi végvárról készült animációs filmet is. A rendezvényen elhangzott: a 600. évfordulóhoz kapcsolódó történeti kutatásokhoz és a vármakett elkészítéséhez nagy segítséget nyújtott dr. Bilkei Irén történész, valamint dr. Vándor László régész. 

Az eseményen adták át az idei Zalaegerszegért díjakat is. Nyolc magánszemély és két szervezet kapott elismerést. Balaicz Zoltán beszédében többek között úgy fogalmazott: Dísztermünk számtalan rendezvénynek ad otthont, mégis, ezt a teret az elismerések átadása és az ahhoz kapcsolódó hangulat lényegíti át leginkább. Ennek a helynek géniusza van. Áthatja mindazok szelleme, akik életművét, személyes emberi jellemét, példáját közösségünk kitüntetéssel ismeri el.

Szintén a társadalmi megbecsülés fontosságát hangsúlyozta Varga Judit miniszter is köszöntőjében. Mint mondta, a díjazás szinte egyidős a társadalmakkal, és az egyén számára mindig egy fontos visszajelzés a tetteiről. De azt is jelzi, hogy van értelme a közösségért dolgozni. 

2021-ben Zalaegerszegért díjban részesült: Darabos Géza építészmérnök, a Zalaegerszegi Vívó Egylet vezetője, Őriné dr. Bilkei Irén régész, főlevéltáros, a Zala Megyei Levéltár címzetes igazgatója, Fabio Gentile, az olasz Friuli Venezia Giulia tartomány közigazgatási titkára, Gorizia testvérvárosunk volt alpolgármestere, Cziborné Vincze Amália, a polgármesteri hivatal nyugalmazott közigazgatási osztályvezetője, dr. Sáska József, a NIVODENT vezető főorvosa, implantológus, Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője, Horváth Zoltánné, a Liszt-iskola nyugalmazott tagintézmény-vezetője és Kereki Zoltán, magyar válogatott labdarúgó. A szervezetek közül pedig a Zalaegerszegi Parkinson Egyesület és az Évgyűrűk Nyugdíjas Klub vehette át az elismerést. 

A rendezvényen – melynek vendége volt Héjj Dávid országgyűlési képviselő is – Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott képzeletbeli pohárköszöntőt, hiszen a járvány miatt az ilyenkor szokásos koccintás és fogadás most elmaradt. A 600 éves évforduló záróeseményén a Canterina Kamarakórus közreműködött.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK