2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Energetikai modernizációról is szó volt a ZEGINFÓN

2022. december 16. péntek, 17:58
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Az idei év utolsó közgyűlésén számos fontos előterjesztést tárgyalt meg a zalaegerszegi képviselőtestület. A döntésekről Balaicz Zoltán polgármester sajtótájékoztató keretében számolt be.

Nem elég takarékoskodni

Mint elmondta, a 2022-es költségvetés negyedik negyedéves módosítása során a főösszeg 1,3 milliárd forinttal nőtt a beérkezett újabb hozzájárulások, támogatások és bevételek során, így a költségvetés főösszege közel 71,2 milliárdra módosult. Döntés született arról, hogy a jövő évben nem emelkedik a helyi iparűzési adó, az építményadó, és az idegenforgalmi adó mértéke sem. Szociális kérdések is előtérbe kerültek: az önkormányzat a rászoruló családok gyermekneveléséhez köthető anyagi terheinek csökkentése érdekében gyermekenként 11.400 forint egyszeri nevelési juttatás megállapításáról döntött, melynek kiutalására külön kérelem nélkül, december 15-ig került sor. A támogatás 210 gyermeket érint. A LÉSZ Kft. javaslatára január 1-től 10 százalékkal emelkedik az önkormányzati lakbérek összege.

Illusztráció (Fotó: pP)

Balaicz Zoltán beszámolt arról is, hogy emelkednek az intézményi élelmezés nyersanyagköltségei. A közétkeztetést a Hungast Kft. biztosítja és a cég jelezte, hogy a kialakult világgazdasági helyzet miatt 40 százalékos emelést javasolt, amit a közgyűlés nem fogadott el, helyette 26 százalékot hagytak jóvá. A rezsiköltséget teljes mértékben az önkormányzat fizeti meg, így a változások 313 millió forint többletkiadást okoznak a jövő évben.

Mint beszámoltunk már róla, a Magyar Posta Zrt. novemberben 210 településen 366 postahivatal működését szünetelteti. Ez a döntés Zalaegerszeget is érinti, ahol hat hivatal működése szünetel, köztük a meglehetősen nagy forgalmú 6-os számú, kertvárosi is érintett volt, a napi 430-as ügyfélforgalommal. A város polgármestere több tárgyalást is folytatott Budapesten a Magyar Posta Zrt. vezetővel, így olyan döntés született, hogy a város biztosítja a kertvárosi posta újranyitásához szükséges 40 millió forint önkormányzati támogatást.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzat értékesíteni kívánja a tulajdonában lévő, belvárosi Mártírok utca 2. szám 1. emelet 2. számú ajtó, 80 négyzetméter nagyságú, részben a Kazinczy térre néző lakást. Induló eladási ára 39 millió 728 ezer forint. Az önkormányzat ugyancsak el kívánja adni a volt Edelmann nyomda (korábban Zalai Nyomda) 1 hektár és 1.174 négyzetméter nagyságú ingatlanát, az induló eladási ár: 555 millió forint.

A polgármester elmondta: a városnak kell, hogy legyen egy világos, következetes, előremutató elképzelése az intézményrendszer hatékony működtetéséről és azt ehhez szükséges energetikai fejlesztésekről is. Mindezzel a várható megtakarítás 40-50 százalékos is lehet.  Mint fogalmazott, nem elég takarékoskodni, szükség van az energetikai modernizációra is. Így fűtéskorszerűsítésre, (több helyen kazáncserére), fényforrás modernizációra (lámpatestek cseréjére).

Téma volt a helyi tömegközlekedés is, melyet Zalaegerszegen a Volánbusz Zrt. működtet 35 autóbusszal, 28 járaton. A cég bevételei folyamatosan csökkennek, a kiadásai emelkednek, a veszteséget pedig az önkormányzatnak kell megfizetnie, ez jövőre elérheti az egymilliárd forintot. Éppen ezért, most a Volánbusz elkezdett foglalkozni egy új, ütemes és rugalmas menetrend 2023 első negyedévi bevezetésével.

Kitüntetések odaítéléséről is döntött a képviselőtestület. Zalaegerszeg Gazdaságfejlesztéséért Díjban részesül az ADA Kft., valamint a Tornyos és Társa Kft. A Kultúra Mecénása Díjat az Aegon Biztosító zalaegerszegi kirendeltség kapta, míg a Sport Mecénása kitüntetést a Zala Müllex Kft. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK