2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Európai szintű kiegyezést

2018. október 18. csütörtök, 19:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Mindennek az alapja a nemzet szuverenitása. Deák Ferenc elméjével, szellemével, tollával ezért harcolt, hogy a kiegyezéssel visszaállítsa az ország lábbal tiport önrendelkezését, emelte ki beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Haza bölcse születésének 215. évfordulóján tartott megemlékezésen, Söjtörön.

Megemlékezés Deák Ferencről, a Haza bölcse szülőházánál Söjtörön

Rétvári Bence Deák Ferenc gondolataival arra figyelmeztetett, hogy amit erő vagy hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatja. De amiről a nemzet önként lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz és kétes. Deák Ferenctől éppen ezért azt kell megtanulni, hogy a nemzet szuverenitásából semmi nem adható fel, főleg nem önként. Mint mondta, ma sincs másról szó, most is küzdenünk kell szuverenitásunkért, mert el akarják venni. Ha pedig nem mi uraljuk saját országunkat, és nem mi rendelkezünk minden döntésről, akkor mások fognak dönteni helyettünk, és nem a mi javunkra. Viszont nincs olyan része államiságunknak, de egyéni életünknek sem, ami ingyen hullana az ölünkbe. Mindenért meg kell küzdeni. Jobb esetben csak erőfeszítést kell tenni, rosszabb esetben azonban meg kell harcolni érte, hogy megvédhessük. Ezt a harcot, félve a szenvedésektől és konfliktusoktól, nem adhatjuk fel. Deák Ferenc, a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb alkotója, a Haza bölcse, a kiegyezés tető alá hozója, ezeket az intelmeket hagyta örökül, hangsúlyozta.

1867-ben ehhez kellett a másik fél is. Az osztrák császári udvar részéről kellett a felismerés, hogy a magyarok ellen nem a hadsereget kell bevetni, hanem egyenlő félnek kell tekinteni őket. Mint mondta, ez hiányzik ma Európán belül, mert mintha az lenne a feladatunk, hogy végrehajtsuk, amit más kitalál. Ha végrehajtjuk, akkor megdicsérnek, ha nem, akkor eljárásokat indítanak ellenünk. A mostani Európában még nem jött el az a gondolkodás, ami megszületett 1867-ben Bécsben. A bevándorlás kérdésében azt gondolják, hogy az erő politikájával átverhetik a nyugat-európai országok politikáját a kelet-európai államokon. Ez az 1849-es gondolkodás, de mi várjuk az 1867-es nyugat-európai gondolkodást, húzta alá. Rétvári Bence végül annak a véleményének adott hangot, hogy Deák Ferencről való minden megemlékezés egy európai szintű kiegyezést hozhat, és a Lajtától keletre élőket is ugyanolyan állampolgároknak tekintik majd, mint a nyugat-európaiakat.

Dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy Deák a 19. századi magyar történelem egyik legnagyobb formátumú politikusa volt, aki megteremtette Magyarország átalakulásának és fejlődésének jogi kereteit. Élete és munkássága példaértékű mindannyiunk számára, és egyben biztosítéka annak, a hazánk szolgálatában végzett munkánkkal szilárd és morális értékeken nyugvó jövőt építhetünk.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke azt mondta, hogy ma olyan államférfira emlékezünk, aki szilárd erkölcsi tartással, elveihez való következetes és konok ragaszkodásával kivívta az utókor méltó tiszteletét. Ha a nemzet emlékezetét, öntudatát a helyi közösségek gondolkodásában keressük, akkor különösen fontos, hogy megköszönjük Söjtör közösségének, hogy évről évre megemlékezik nagy szülöttéről, Deák Ferencről.

Az ünnepségen az általános iskolások felidézték Deák Ferenc életét és tetteit, a söjtöri Népdalkör Egyesület pedig egy dalcsokrot adott elő. A megemlékezés végén 26 önkormányzat, hivatal, szervezet helyezett el koszorút tisztelete jeléül a Deák-emlékház bejáratánál, míg a parkban a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete a hagyományokhoz híven újabb hársfát ültetett el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK