2023.06.02., péntek - Kármen, AnitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évköszöntő évbúcsúztató a rédicsi határátkelőnél

2021. december 31. péntek, 09:07
Sajtóközlemény
A hagyományokhoz híven a rédicsi határátkelőhelynél búcsúztatták az óévet és köszöntötték együtt az új esztendőt a zalai és határon túli vezetők.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Magyar János, Lendva polgármestere,
dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Máthé László Eduárd, Magyarország lendvai főkonzulja

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta: immár évek óta rendszeresen találkoznak az év utolsó napján a magyar illetve a szlovén közélet területén dolgozó és elismert vezetőkkel.

 – Választókerületem egy részét érinti a szlovén a határ. Azonban mindez nem vet gátat a kiváló együttműködésnek és kapcsolatnak, amelyet az évek folyamán alakítottunk ki szlovén barátainkkal, prominens vezetőkkel. A gazdaság, a kultúra, az oktatás, a közlekedés és a mezőgazdaság összeköt bennünket. Régen, százegy évvel ezelőtt, még nem volt határ – mielőtt elválasztottak volna bennünket magyar testvéreinktől. Mi nem fogadjuk el, ami Trianon során történt. A mai napig összetartunk és összetartozunk szlovén barátainkkal is, a hétköznapok és az ünnepek során egyaránt. Amikor – szintén a tradícióknak megfelelően – őrtüzet gyújtunk a nyár során Rédicsen, arra emlékezünk, habár van „fizikai” határ, mi mégis összetartunk azokkal az emberekkel, akik nem saját akaratukból kerültek anyaországukon túloldalára. Rokont a rokontól, barátot a baráttól választottak el. Mindezek ellenére, mi együvé tartozunk – mondta Vigh László.

Magyar János, Lendva polgármestere az eseményen elmondta: számukra is nagyon fontos e nemes tradíció, amikor a határon találkoznak.

– Kitűnő együttműködés van köztünk, amelyért Vigh László országgyűlési képviselőnek, miniszteri biztos úrnak hálával tartozunk. Az újesztendőben is e szellemben dolgozunk majd együtt, csakúgy, mint évek óta. Nagyon fontos nekünk, Szlovéniában élő magyaroknak, a kiváló kapcsolat Magyarországgal – fogalmazott a polgármester.

Máthé László Eduárd, Magyarország lendvai főkonzulja pedig azt hangsúlyozta: habár a határ elválaszt magyar közösségeket, magyar családokat, azonban, szerencsére, az elmúlt években, évtizedekben úgy alakult a kapcsolat, olyan szorosra fűződtek az összetartozás szálai, hogy egyre kevésbé van jelen az elválasztódás a hétköznapokban. A magyar főkonzulátus Lendván azért dolgozik, hogy a határ két oldalán lévő emberek, a magyarok és magyarok, szlovénok és magyarok minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Ehhez pedig a lehetőségek és a források – folyamatosan bővülő módon – rendelkezésre állnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK