2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fánkkarnevál a javából

2017. február 27. hétfő, 17:26
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Itt van a farsang, készül a fánk. Hatalmas móka vár itt ma ránk. Pattog a tûz, és serceg a zsír, mindenki ehet, amennyit bír.

Mentovics Éva versét Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere szavalta el a fánkkarnevál megnyitóján. Mint mondta, kilencedik alkalommal rendezik meg ezt a nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényt, melyen a résztvevő csapatok ismét kitettek magukért. 
A hagyományos szalagos mellett sokféle méretű, formájú és ízesítésű fánkokkal készültek. A pazar kínálat óriási fantáziáról árulkodott. A zsűrinek ezúttal bőven akadt kóstolni valója. Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere látta el a zsűri elnöke tisztét, a zsűri tagjai Barcza Zoltán, a Hotel Carbona konyhafőnöke, Heté-nyi Tamás, a keszthelyi VSZK gyakorlatioktatás-vezetője, Tóth Dénes szakoktató, valamint Kárpáti László kamarai szakértő voltak.

Kilencedik alkalommal Zalaapátiban

Manninger Jenő országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. A zalaapáti rendezvény ezt a hagyományt és népszokást eleveníti fel, melyet úgy a házigazda rendezők, mint a térség civil szervezetei fontosnak tartanak.
A farsangi időszak lényege a nevetés és a színek. A zalaapáti óvoda szülői munkaközössége (1. kép) ezt teljes mértékben magáénak is érezte. A tavasz, a tél elbúcsúztatása, a tavasz várása ihletett bennünket, ehhez válogattunk össze a színeket és jelmezeket – mondta érdeklődésünkre Némethné Benyó Brigitta.

Győzni jöttek, tudatta Horváth Ildikó, Zalavár polgármestere. Tavaly voltak először és ráadásul meg is nyerték a versenyt (2. kép). Ezen felbuzdulva, ismét nagy lelkesedéssel érkeztek. A különleges fánkok közül kiemelte a medvehagymás és levendulás ízesítésűeket.
Nem mindenki volt ilyen szerencsés tavaly. A karmacsiak szintén először jöttek, és mivel csak oklevelet kaptak, kicsik elkeseredtek, árulta el Alföldi Jánosné. A lelkesedés viszont töretlen, a mostani versenyre rendesen felkészültek, hiszen az első helyre pályáznak. Az egeraracsaiak a sokféleség mellett rekordra is törekedtek az 59 centiméter kerületű óriás szalagos fánkkal. Egy húsz literes lábosban sütötték ki, a gyúrótábláról ketten csúsztatták be az olajba, mondta el Tuboly Józsefné. 
A standokat látogatva megtudtuk a fánkkészítés eredetének egyik történetét. A Vonyarcvashegyi Nyugdíjasklub fánkból megformázta a péknét, aki a monda szerint egy kelttésztadarabot dobott férje felé, ami a forró olajba esett.  


* * *
Vincze Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzat elkötelezett a település fejlesztésében, ezért is bíznak pályázataik sikerében. Támogatásra számítanak az egészségközpont felújítása tekintetében. A projekt keretében a hat település ellátását szolgáló fogászati rendelő eszközállományának bővítése is megvalósulhat. Pályázati forrásból továbbá létesítenének két sportparkot. 
A Belügyminisztérium pályázatán 16 millió forintot nyertek, melyből a Kossuth utcai önkormányzati tulajdonú járda 800 méteres szakasza újulhat meg, a mellette lévő zöldterület rendbetételével idén. Megvalósulhat a település közvilágításának teljes korszerűsítése is, amely során több mint 280 régi lámpatestet cserélnek Led-esre.  A beruházás mintegy 30 millió forintba kerül, melynek finanszírozási alapját egy bérleti konstrukció teremti meg.
Az önkormányzat a település építészeti és természeti értékeinek megvédésében is jeleskedik. A közelmúltban jelentettek meg egy kiadványt helyi értékeikről, amit egy újabb képes kötet követ Szerelmem Zalaapáti címmel.
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK