2022.06.30., csütörtök - PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fellépni a kirekesztés ellen

2022. május 12. csütörtök, 13:16
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) Zala megyei tagozata május 8-án megemlékezett a győzelem napjáról, vagyis a 2. világháború befejezéséről. Arról a napról, amikor a náci Németország hadserege letette a fegyvert a szövetségesek előtt.

 A 2. világháború áldozataira emlékeztek

Az Áldozatok emlékművénél tartott ünnepségen Hóbor József, a MEASZ Zala megyei elnöke többek között elmondta: a győzelem napja a pusztító náci rendszer végét jelenti. De mindazokat az antifasiszta tetteket is, mellyel elődeink felvették a harcot az elnyomó német, és a hazai nyilas rendszerrel szemben; akár katonai, akár polgári (civil) oldalról.

A hitleri gondolatok szellemében a 2. világháború alatt a hazai polgárság színe-javát elpusztították: a zsidó származásúakat koncentrációs táborba vitték, sokan pedig a borzalmak elől más országokba menekültek. A magyar társadalom szövetében ma is egy óriási űr tátong emiatt.

Az antifasiszta kifejezés napjainkban az emberek kirekesztése elleni fellépést is jelenti, legyen szó bármilyen – szélsőjobb-, vagy szélsőbaloldali – elnyomásról. Azt a polgári gondolkodásmódot jelöli, amelyik sem jobbra, sem balra nem tekint, hanem minden diktatúra ellenfele! – tette hozzá.

A rendezvény koszorúzással zárult: az Áldozatok szobránál a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség, a DK, az MSZP és a MEASZ képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK