2021.09.24., péntek - Gellért, MercédeszZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felújítják a Hevesi Sándor Színházat

2019. január 18. péntek, 18:49
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó: pP, SP
Kormánydöntés született arról, hogy elkezdődhet a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház teljes körű felújítása. A részletekről Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Besenczi Árpád, a teátrum igazgatója számolt be.

Mint Vigh László fogalmazott, a beruházás mintegy negyven évvel az épület megnyitása után történik. Fontos ez az intézmény és a város életében is, hiszen Zalaegerszegen a „kultúra szentélye” a Hevesi Sándor Színház és ő öt évvel ezelőtt ígérte meg a választóknak, hogy mindent megtesz azért, hogy az épület felújításra kerüljön. „A falakon kívül szeretnénk mindent kicserélni”- fogalmazott a képviselő, ebbe beletartozik a nyílászárók, a fűtési rendszer és a fény-és hangtechnika cseréje is. A tervek szerint a színház felújítása várhatóan 3-3,5 milliárd forintba kerül majd.

2021 januárjában kezdődhet az építkezés

Vigh László, Besenczi Árpád és Balaicz Zoltán sajtótájékoztatón jelentették be a felújítást

Balaicz Zoltán utalt arra, hogy nem véletlen, hogy a sajtótájékoztatót Ruszt József szobra előtt tartják. „A 80-as években voltak olyan emberek, akik mertek nagyon álmodni és volt hitük, erejük és bátorságuk végigvinni az álmukat: hogy legyen állandó színháza Zalaegerszegnek.” A polgármester elmondta: decemberben két kormánydöntés született, az egyikben bejelentették, hogy az épület felújítása a Modern Városok Program keretében valósul meg, majd megjelent, hogy az önkormányzat 255 millió forintot kap, hogy elkészíttesse a felújításhoz szükséges engedélyezési és kiviteli terveket. A felújítás során megújul a Griff Bábszínház, valamint a Ruszt Józsefről elnevezett tér és a színészház is. Balaicz Zoltán jelezte: ha minden optimálisan alakul, a közbeszerzések rendben zajlanak le, akkor 2020 tavaszára elkészülnek a kiviteli és az engedélyezési tervek, az építkezés pedig 2021 januárjában megkezdődhet, és 2022 decemberében fejeződhet be.

A színház előtti tér is megújulhat

Besenczi Árpád elmondta, a jelenlegi működést nehezíti a hiányos színpadtechnika, nincs például forgószínpad, de a hangpult és a világítástechnika is elavult. Szeretnék, ha a kiszolgálóhelyiségek, öltőzők, a kellék és díszletraktár szintén megújulna, és megtörténne a teátrum akadálymentesítése. Hogy a felújítás alatt hol fogják tartani az előadásokat, még nem tudják. Vannak elképzelések, de a végső döntés még nem született meg. Olyan megoldást szeretnének, ahol sem a nézőszám, sem pedig a bevétel nem csökken.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK