2024.05.22., szerda - Júlia, RitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Háziorvosi rendelőt avattak Cserszegtomajon

2019. április 10. szerda, 16:58
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Többlépcsős fejlesztésként, mintegy 36 milliós önerő ráfordításával avatták föl Cserszegtomaj településközpontjában a nagyközség új, korszerű orvosi rendelőjét. Az önkormányzat a régi, könnyűszerkezetes rendelő épületében önálló minibölcsődét létesített. Az egészségügyi alapellátási szolgáltatás új központját: az orvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot az önkormányzat egy szerkezetkész családi ház megvásárlása után alakította ki.

Az átadóünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő a Cserszegtomajon megvalósult fejlesztéseket méltatta. Kiemelte: a nagyközség méltán népszerű, sokan költöznek az ország távolabbi részéből is a szép, megfelelő intézményhálózattal rendelkező és folyton fejlődő, vonzó településre. Sok épületet korszerűsítettek pályázat és önerős forrás segítségével. „ A Magyar Falvak” pályázati falumodernizációs forrásokból a falu további segítséget remélhet a tervben lévő korszerűsítésre.

Bartha Gábor polgármester beszédében arra utalt, hogy a költségvetésből sikerült kigazdálkodni a rendelő kiépítését. Jelezte: a képviselő-testület nem szalad el egyetlen megoldandó akadály elől sem. A gyermeklétszám emelkedése bátorságot, felelősségteljes döntést kívánt meg. 2010 óta 659 fővel laknak többen Cserszegtomajon, ezért az egészség megóvását és megőrzését szolgáló minőségi intézményfejlesztésre is igent kellett mondani. Ezen időszak alatt minimum 223 újszülöttel is gazdagodott a falu és mindössze 91-en hunytak el ezen időszakban. A betegek kezelésére létrehozott objektumot Vigh Zsolt vállalkozó építette olyanná, hogy az komfortjában és minőségében maradéktalanul megfeleljen az orvost felkeresőknek éppúgy, mint a helyben dolgozó szakszemélyzetnek, kiszolgálva a megnövekedett igényeket. Sikerült európai színvonalon korszerűsíteni az egészségügyi alapellátás feltételrendszerét, az anyák és kisgyermekeket szolgáló védőnői szolgálat helyszínét és a nőgyógyászati betegségek prevenciójaként emelt létesítményt is.

A nagyközségben már 35 éve praktizáló dr. Kiss Ferenc címzetes főorvos, helyi házi­orvos megőrzésre, szolgálatra és munkahelyként jelképesen átvette a létesítményt, felidézve az eddigi ellátás körülményeit, s a további terveket. Kiemelte: a háziorvosi és a védőnői szolgálat is magas színvonalon működő helyiségeket kapott. Elmondta: egy állami pályázat révén hamarosan az eszközállomány is bővülhet. Kérte, hogy ne csak a betegek érkezzenek a rendelőbe, hanem az egészséges helyiek is. Ha minél nagyobb számban a szűrővizsgálatokon is megjelennek, akkor baj esetén, sokkal hamarabb és sokkal eredményesebben gyógyulhatnak. A rendelőre Tál Zoltán plébános kérte Isten áldását, majd a nemzeti színű szalag átvágása után a résztvevők megtekintették az épület tágas, világos, déli fekvésű helyiségeit, az elkülönített vizsgálószobákat.

A településvezető kérdésekre válaszolva kiemelte: A rendelő autóval is jól megközelíthető, egy kisforgalmú utcában található. A tetőtér további közösségi diákszállás lehetőségét rejti. A testvértelepülési gyermeküdültetési csereprogramok és a sporttáborok háttérhelyiségei is elhelyezhetők lesznek itt. Az udvara a településfenntartás központja lesz. Szociális tűzifatárolás, gépek, berendezések, eszközök elhelyezése is biztosítottá válik. A telekegyüttesen épülhet fel a civil szervezetek találkozóhelye, a falu fedett közösségi tere és tájháza pajtaszínházzal. Itt építési engedélyünk van egy, a rendezvényeket kiszolgáló, zöld tetős, a környezetbe simuló, kővel borított nyilvános illemhely és öltözőblokk kialakítására, ami találkozási pontként is szolgálhat. Ha az építőipar kapacitása a tervet időben leköveti és befogadja, akkor már nyárra elkészülhet az egyszerű szerkezet, nagyszerű tartalommal. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az otthonteremtés népszerű helye lett Cserszegtomaj. Az emberközpontú hely komfortján, az infrastruktúra fejlettségén, a kiterjedt úthálózatán, az életszínvonalon, az életkörülményeken folyamatosan igyekszünk javítani. Nyáron az óvoda egyik csoportszobáját önerőből újítjuk fel, illetve a dolgozói öltözőt is modernizáljuk.

A tavaly szeptemberi özönvíz okozta károk felszámolása állami segítséggel és önerővel javarészt megtörtént. Az elfogadott kár nagysága 84,5 millió forintra rúg. Ehhez 90 százalékos helyreállítási segítséget kapunk. Az azonnali beavatkozásokra 8,5 millió forintot kellett elkülönítenünk, 76 millió forint nagyságrendben további helyreállításokat végzünk. Rendbe tesszük a nyugati falurész megrongálódott útfelületeit, megoldjuk az egyéb problémákat, valamint újjáépítjük a csókakői átjáró hidat. A hidat a szeptemberi szüretünnepen szeretnénk felavatni, ha a kivitelező is partnerünkké szegődik. Folyamatban van a cserszegi kultúrház több ütemre bontott felújítása is.  Pályáztunk és júniusra kiderül, hogy nyertessé nyilvánítanak-e bennünket. Sikertelenség esetén is költségvetési átcsoportosítással kívülről esztétikailag megszépítjük az épületet és hőtechnikai beavatkozást is végzünk. Ha nyerünk, akkor meglesz a teljes külső felújítás, a lábazatot, a járdákat, a csapadékvíz-elvezetést, a belső burkolatcserét, hangosítási és világítástechnikai újítást is beleértve.

Márciusban lakossági fórumot szerveztünk komoly érdeklődés mellett. A beszélgetésen kiderült, hogy a megnövekedett gépjármű forgalom kezelésében és a járda hiány pótlásában is kell előbbre lépnünk. A Csókakői utcában a bolt és a posta között egy hónapon belül gyalogjárda létesül. A Bakonyi Károly utca déli oldalának egy rövid szakaszán biztosítunk majd védett gyalogos közlekedést és biztonságos átkelést. Elindítjuk a Rezi út északi végén, a biztonságosabb közlekedést szolgáló gyalogosút létesítését. Itt mindenki területe a főútig ér, ezért egy rövid sáv átadását kérjük ahhoz, hogy mindenki biztonsággal, akár gyalogosan is megközelíthesse az otthonát. Az egyeztetés 3-4 méteres sávokról szól, de többen még ezt sem akarják átadni. Tavaly megtettük a Millennium és az Iskola utcák összekötését szolgáló lépéssorozatot. Mindehhez 70 m2-nyi magántulajdont kellett vásárolni és nagyon hosszadalmas folyamattal álltunk szemben. Április 27-én, sztárok föllépésével szervezzük a falunapunkat, ahová sok szeretettel vár mindenkit Cserszegtomaj.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK