2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hitelesen bemutatni Mindszenty József életét

2020. július 02. csütörtök, 16:37
Szerző: -pet-; Fotó: pP
8,3 milliárd forintos állami beruházás keretében épül fel Zalaegerszegen a Mindszentyneum, melynek alapkövét ünnepélyes keretek között rakták le csütörtökön a Batthyány utcában, a Göcseji Múzeum épületének szomszédságában.

A város egykori apátplébánosának, Mindszenty (Pehm) Józsefnek, illetve a kommunista diktatúra egyházüldözéseinek emléket állító zarándokközpont a Modern Városok Program keretében épül fel. A Göcseji Múzeum új épületszárnya a tervek szerint 2021 őszére lesz kész.

Lerakták a Mindszenty-központ alapkövét

Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, valamint dr. Udvardy György veszprémi érsek. A meghívott vendégeket Böjte Sándor Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője köszöntötte. Mint fogalmazott: lélegzetelállító pillanat ez a mai, hiszen az alapkőletétel azt jelzi, hogy végre létrejöhet mindaz, amit eddig csak elképzeltek.

Mindszenty József életét, és zalaegerszegi időszakát Balaicz Zoltán polgármester elevenítette fel beszédében. Többek között elhangzott: 1917-ben érkezett a zalai megyeszékhelyre hitoktatónak Phem József, aki 1919-ben vette át a plébánia vezetését és 25 éven át, 1944-ig volt a város apátplébánosa. A zalai megyeszékhelyen eltöltött összesen 27 év, Mindszenty József életútjában és Zalaegerszeg történetében is meghatározó volt. Ideológiai szempontból sokféleképpen lehet tekinteni az egykori zalaegerszegi apátplébános, majd bíboros életművére. Egy azonban bizonyos: ő a 20. századi történelmünk egyik legnagyobb hatású alakja, melyet Zalaegerszegen jó értelemben véve nem kihasználni súlyos mulasztás lenne – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: Mindszenty József az egyetlen olyan, Zalaegerszeghez kötődő történelmi személyiség, akit nem csak Magyarországon, hanem Európában és szerte a világban is ismernek. Ezt mindenképpen érdemes idegenforgalmi vonzerővé tenni, ahogy azt más európai városok teszik, ha van egy boldoggá, vagy szentté avatott történelmi személyiségük. Mindszenty József aktív életének legnagyobb részét itt töltötte, ezalatt lelkiségben, a szegények segítésében, valamint gyakorlati és építő tevékenységében óriási hatással volt a városra. Munkája nyomán számos épület és intézmény jött létre. 1944-ben került el Zalaegerszegről, miután XII. Pius pápa veszprémi püspökké nevezte ki. Ezt követően mind a náci, mind a bolsevik hatalom üldözte.

Mindszenty 2012-ben Zalaegerszeg posztumusz díszpolgára lett, emlékét őrzi többek között a róla elnevezett tér, a nagytemplom melletti szobor, az iskola, és hamarosan ez az új múzeumi szárny és zarándokközpont is. Az épülő Mindszentyneum célja az, hogy hitelesen mutassa be Zalaegerszeg legismertebb történelmi személyiségének életét, helyi tevékenységét, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését. A hazai és határon túli látogatók egy modern, 21. századi, kicsit a Terror Házára hasonlító interaktív múzeumot tekinthetnek majd meg, ami a vallási turizmusnak is célpontja lesz – hangzott el.

Szerencsénk van, hogy annak idején egy ilyen óriási ember járt közöttünk majdnem harminc évig – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, aki szintén örömét fejezte ki a város most épülő új kulturális intézménye iránt.

Mindszenty életpéldája erkölcsi iránytű volt életében, és az napjainkban is. A keresztény realizmus alapján mondott ellent mind a faji alapú szocializmusnak, vagyis a nácizmusnak, és az osztály alapú szocializmusnak is – kezdte beszédét Semjén Zsolt. Hozzátette: az egyik rendszer a faji-, a másik pedig az osztálygyűlöletre épített. Mindszenty József ezzel szemben mindig a szeretetre épített. A bíboros élete jó szimbóluma annak, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényege szerint egyforma: ember- és Istenellenes. Életműve ma is eligazítást jelent; spirituálisan mindenképpen, de politikailag is – fogalmazott.

A Mindszentyneum alapkövét a díszvendégek, valamint a kormányhivatal, a megyei- és a városi önkormányzat vezetői helyezték el. A ceremónia keretében Erdő Péter bíboros áldotta meg a földbe helyezett időkapszulát, és a leendő zarándokközpont alapkövét.

Az új kulturális tér pinceszintjében többek között raktárak, restaurátor műhelyek, valamint a középkori várfal cölöpeit és a téglaégetőt bemutató kiállítótér kap helyet. A földszinten többek között előcsarnok, jegypénztár, ajándékbolt, egy 120 fő befogadására alkalmas szakmai konferenciaterem létesül. Az első emeleten pedig a múzeumpedagógiai terem, a filmvetítő, a gyermekfoglalkoztató és az állandó kiállítás található majd. Utóbbi folytatódik a második emeleten is, a tetőtérben pedig időszaki kiállítóterek és panorámás tetőterasz kerül kialakításra.

Mint azt a polgármester jelezte: az új múzeum a 21. századi modern építészet stílusában készül, tehát a saját korunk építészeti megoldásait jeleníti majd meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK