2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Huszonöt év képviselői munka

2019. augusztus 28. szerda, 18:40
Szerző: Vadas Zsuzsa
Jubilál Kiss Ferenc, a városi közgyűlés szocialista önkormányzati képviselője: 1994 óta dolgozik a képviselőtestületben, mint mondja munkáját szolgálatnak tekintette és csak Zalaegerszeg fejlődésének segítése volt a célja az elmúlt 25 évben.

A mostani ötéves választási ciklust értékelve, látható: vegyesek az érzelmei, lát pozitív és negatív dolgokat is. Ez pedig érthető, hiszen ellenzéki képviselőként másképpen lát helyzeteket, prioritásokat.

A szociális ügyek álltak legközelebb a szívéhez

- Ez a ciklus olyan helyzetet teremtett az önkormányzat életében, amikor sok pénz volt és azon kellett gondolkodni, milyen jó pályázatokat lehetne nyerni. Soha nem lesz többé ilyen időszak, az európai uniós támogatás lényegesen kevesebb 2020 után. El kell ismerni, - mondja - hogy a lehetőséget a város vezetése felismerte és sikeres pályázatokat bonyolított le. Az más kérdés, hogy egy-két projektnél bebizonyosodott, nem valósul meg, különböző okok miatt: például munkaerő-piaci, finanszírozási, áremelkedési problémák. Ezért sem értem, miért kellett Zalaegerszegnek is „beleállni” az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampányba, amikor a város nagyon sok európai uniós pénzt tudott felhasználni az elmúlt években. Hogy az EU-s források és a Modern Városok Program által segített fejlesztések mennyiben segítették az itt élők érdekeit, ezt az idő dönti majd el. Sikeresnek tartottam a pályázatokat, de én, mint ellenzéki képviselő sok kérdésben más prioritást határoztam volna meg. Olyant, ami még jobban szolgálná Zalaegerszeg érdekeit és az itt élők közérzetét.

Kiss Ferenc azt mondja, a közgyűlési munka egy kicsit csalódás volt neki.

- A huszonöt éves közgyűlési, illetve az ötéves parlamenti munkám alapján úgy érzem, azok közé tartozom, akik a képviselőtestület legfelkészültebb képviselői voltak. Ez abból állt, hogy véleményt mondtam az előterjesztésekről, esetenként szakmai vitákat kezdeményeztem. Az elmúlt öt évben volt körülbelül 42 testületi ülés, a statisztikai adatok alapján 638 hozzászólásom volt ez idő alatt, ami 22 óra hozzászólási időt jelent. Az utánam következő legtöbbet szóló fideszes képviselő is ennek az egyharmadát produkálta. Viszont vannak olyanok, akik az öt év alatt összesen tíz alkalommal szólaltak meg. Ez azt jelenti számomra, hogy vannak képviselők, akik csak azért ülnek a közgyűlésben, hogy biztosítsák a határozatképességet és megnyomják a gombokat. Ez nem segíti a közgyűlés munkáját – véli Kiss Ferenc és hozzáteszi: - Sajnos a politika belekényszerítette a többségi frakció képviselőit abba, hogy nem is kell gondolkodni, úgyis megmondják, hogyan kell szavazni. Én egy aktív, vitatkozó, javaslattevő közgyűlésben szerettem volna dolgozni. Ugyanez áll a szakbizottságokra is, olyanokat delegáltak, akik egyszer sem szólaltak meg az öt év alatt és még az előterjesztéseket sem mindig olvasták el. Pedig a szakmai kérdésekkel a bizottságokban kellene foglalkozni.

- Ezalatt az öt év alatt jelentősen megváltozott a közgyűlési többség és az ellenzék szerepe – folytatja Kiss Ferenc. – Gazdaságilag jobb helyzetbe került Zalaegerszeg az uniós pénzek által, és el kell ismerni, a polgármester jól lobbizott és igyekezett politikailag korrekt lenni. Tudom jól, neki is meg kell felelnie a politikai elvárásoknak, de szerintem komolyan gondolta, hogy bevonja az ellenzéki képviselőket is a munkába.

Kiss Ferenc négy szakbizottságban dolgozott, sok interpellációt nyújtott be. A város különböző pontjairól keresték fel fogadóóráin, igyekezett segítséget nyújtani azoknak, akik megkérték. Minden képviselő a város érdekében végzendő munkára esküdött fel.

- Ezért mondom, hogy nem igaz az, hogy egy választókörzetért csak az ott megválasztott képviselő felel. Szerintem egy ellenzéki képviselőnek is a város ügyeit kell képviselnie a Göcseji úti járdától kezdve a páterdombi telekátalakításokon át ,a temetői világosításig stb.… Négy szakbizottságnak voltam a tagja. A szociális ügyek mindig közel álltak a szívemhez, különösen a szociális támogatások és ezek felülvizsgálata. Az ezzel kapcsolatos észrevételeimet, javaslataimat a polgármester úr több esetben is befogadta. A műszaki és a gazdasági bizottságban is többször vitatkoztam, tettem fel kérdéseket. Nem tudtuk megoldani a Kossuth utcai anomáliákat, a parkolási gondokat és az sem közömbös senkinek, milyen közösségi közlekedésre lenne szüksége a városnak. Észrevételeztem többször a pénzek felhasználását egy-egy költségvetési vitában, mert nagyon fontos, hogy Zalaegerszeg ne adósodjon el, a hitelfelvétel nagyon komoly dolog.

Sajnálja, hogy az ellenzék megjelenési lehetősége kevés, illetve korlátozott, pedig a valós problémákra fel kell hívni a figyelmet. Így például a polgármesternek is van lehetősége reagálni egy-egy felvetett témára.

Kiss Ferenc úgy látja, eljött az az idő, hogy ő az utolsó, aki szocialista képviselőként ült a városi közgyűlésben. Aztán megjegyzi: milyen érdekes a politika… A rendszerváltozás utáni első közgyűlésben viszont nem volt önálló fideszes képviselő….  Hát ez van… de a jövőben, a város érdekében, pártállástól függetlenül, minden képviselőnek össze kell fogni.
     
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK