2021.03.05., péntek - Adorján, AdriánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét Egerszegi Kapocs Budapesten

2018. november 12. hétfő, 18:45
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
Zalaegerszegről elszármazott személyiségekkel, - cégvezetőkkel, a gazdasági élet, a sport, a kultúra terén eredményeket felmutatókkal – szervezett találkozót Budapesten Zalaegerszeg önkormányzata. A vendégeket Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán polgármester fogadta.

A hagyományokhoz híven először Zalaegerszeg polgármestere idézte fel az elmúlt esztendő fejlesztési sikereit, szólt a megvalósuló beruházásokról. Prezentációja elején utalt arra, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon egy teljesen új gazdaságfejlesztési programot hirdettek meg, ugyanis a jól működő helyi gazdaság az alapja mindennek. Ha jól működik, akkor több pénz jut az oktatásra, kultúrára, sportra. Az is cél volt, hogy a város arculatán, imázsán és kommunikációján változtassanak. Az új gazdaságfejlesztési program eredményesnek bizonyult – fogalmazott Balaicz Zoltán.

Kötődés a szülővároshoz

Beszámolt a 2015-ben indult TOP program megvalósult elemeiről, ennek keretében 16,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A Modern Városok Programban megfogalmazott fejlesztésekre 2022-ig 200 milliárdot lehet felhasználni. Az elmúlt egy év alatt 12,7 milliárd forintos iparfejlesztésről tud az önkormányzat beszámolni, ehhez a kormány biztosított még 2,5 milliárd forintot. „Büszkék vagyunk arra, hogy a város megkapta az Év Ipari Parkja kitüntetést valamint az Év Fogyasztóbarát Települése címet” – folytatta a polgármester. Szólt arról, hogy új hulladékgazdálkodási üzemet adtak át, mely a kutatásfejlesztés terén új távlatokat nyit, valamint jelezte az ivóvízbázis programot, ezzel egy többmilliárdos fejlesztés indul.  A minél jobb közszolgáltatás miatt fontosak a város számára az induló társulások. Épül az új, 180 férőhelyes munkásszálló, a beruházás 600 millió forintba kerül.

Infrastrukturális fejlesztésekről, utak, csomópontok kiépítéséről is beszámolt a polgármester. Kiemelte az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építését, ez a beruházás régi álma a zalaegerszegieknek. A város számára egyértelműen fontos az M8-asra való kitörés, és ha ez minél nyugatibb nyomvonalon valósul meg, akkor létrejöhet egy Zalaegerszeg-Körmend-Szombathely-Győr belső körgyűrű is – hangzott el. Ennek az évnek a legnagyobb beruházása a 265 hektáron épülő járműipari tesztpálya, a 45 milliárd bekerülési költségből eddig mintegy 21 milliárd került felhasználásra. Az infókommunikációs háttér fontosságát is kiemelte: Zalaegerszeg lett az 5. generációs mobilhálózat tesztvárosa. A logisztikai központ építése is a város jövőjét szolgálja, ugyanúgy, mint ahogy a volt laktanya területén felépülő Duális Szakképző Centrum (a régi parancsnoki épületet a közeljövőben lebontják).

A városfejlesztés eredményiről is hallhattak összefoglalót a Kapocs vendégei. Zalaegerszegen jelentős mértékben újultak meg a nevelési-oktatási intézmények, a háziorvosi és gyermekorvosi rendelők, egyéb szociális intézmények. A legnagyobb érdeklődés az uszodafejlesztés iránt van, jelezte a polgármester. – „Ahhoz képest, amit elgondoltunk 2015-ben, változások vannak a projektben, az az összeg, ami rendelkezésünkre állt, nem fedezi a fejlesztést a mai árakon. Ugyanez a helyzet az alsóerdei projekttel is, műszaki tartalmat kellett csökkenteni, ezt úgy tettük, hogy hozzáigazítottuk a lakossági igényekhez. Így a TV torony környezete és a volt napközis tábor felújítása mindenképpen megvalósul. A Kézműves Termékek Helyi Piaca projektnél pedig zajlik a közbeszerzés” – fogalmazott. Hozzátette még: 8 kilométer kerékpárutak fejlesztés valósul meg a jövőben. A mostani árajánlatok alapján ennyi jön ki abból az összegből, amiből néhány évvel ezelőtt 15 kilométert tudtak volna építeni.

Szó volt még az évértékelőn a sportfejlesztésekről, a kulturális életről, a városi fesztiválokról és a jótékonysági programokról, amely erősíti a lokálpatrióta kötődést.

Balaicz Zoltán összefoglalója után Vigh László ismertette a járműipari tesztpálya munkálatainak jelenlegi állását.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK