2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét kerékpárosbarát település és munkahely lett Kispáli

2024. április 24. szerda, 17:04
Szerző: Sámel József
Kétség nem férhet hozzá, hogy Kispáli lakosainak kedvenc járműve a bicikli, a falu ugyanis idén már második alkalommal nyerte el a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely címet.

A faluban a biciklitúrák mellett más programok is várják az érdeklődőket
 

Összesen tizenegy önkormányzat, valamint tíz gazdálkodó szervezet jelentkezett az Építési és Közlekedési Minisztérium által kiírt 15. alkalommal kiírt pályázatra. A nyertesek kerékpárokat is kaptak ajándékként. A sikeres pályázat kapcsán sajtótájékoztató keretében számoltak be a részletekről. Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere hangsúlyozta: mindkét kategóriában két-két kerékpárral gazdagodott a flotta, ez tovább növeli a helybéliek lehetőségeit. A lakosok díjmentesen tudják igényelni a járműveket.

Hangsúlyozta: Kispáliban mintegy 25-28 fő ül rendszeresen kerékpárra, hogy túrázzon, a csapat rendszeresen bebarangolja a környéket. Szívesen használják a kerékpárutakat, melyeken biztonságosan kerekezhetnek az idősek és gyermekek egyaránt. Fontos, hogy ezek nem versenyek, nem teljesítményről szólnak, hanem családi túrák. Öröm, hogy a nagyobb létszámú túrák mellett egyre népszerűbbek a családi kirándulás is, Kispáli lakosai e téren is az élen járnak. De nem csak a kirándulások alkalmával használják a faluban a kerékpárokat, sokan a boltba, temetőbe, játszótérre is biciklivel mennek. A polgármester hozzátette, hogy az elmúlt évben tesztelésre három elektromos kerékpárt is kaptak, ezeket főként az idősebbek használják előszeretettel.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta: az elmúlt években alaposan megnőtt az autós forgalom, Zalaegerszegen például mintegy 50 ezer gépkocsi közlekedik naponta. Ez nem csak megterhelést, hanem parkolási nehézségeket is okoz. Példaként elmondta, hogy a belvárosi Ady-iskola előtt reggelente körülbelül nyolcszáz autó fordul meg. Úgy fogalmazott, hogy minden eszközzel támogatni kell a környezetbarát kerékpáros közlekedést, az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket, ő is ezt teszi. Lényeges ez, mert a mozgás az egészséget is védi. Hozzátette: öt esztendő alatt kerékpárral járta körbe a választókörzetét, elbiciklizett mind a 76 településre, valamint Zalaegerszeg fejlesztéseit is  kétkeréken szokták megtekinteni.

A sajtótájékoztató után – melynek végén kipróbálták az új kerékpárokat is a résztvevők és vendégek – Horváth Zuszsanna polgármesterrel a település aktualitásairól is szót ejtettünk.

- A kerékpáros aktivitás mellett is sok a rendezvény Kispáliban, minden hónapra jut program – fogalmazott. – Többek között kézműves foglalkozás, kosárfonás, gyertyaöntés, senior torna szerepel a sorban, a jobb időben pedig a mozgásé lesz a főszerep, indulnak a túrák, az idősebbek pedig gyógytorna foglalkozásokon is részt vehetnek. Májusban a kirándulások és a gasztronómiai programok állnak majd az első helyen. Fontos, hogy minden korosztály számára biztosítsunk lehetőségeket. A partner településünk, a szomszédos Kiskutassal együtt is több közösségi eseményt szervezünk.

Kispáliban a fejlesztések, beruházások terén is jócskán történt előrelépés.

- Nincs, nem lehet okunk panaszra, hiszen az elmúlt években sikerült forrást nyernünk a faluház, ifjúsági ház külső és belső felújítására. Az épületben egyebek mellett nyílászáró csere, energetikai korszerűsítés is megvalósult. A temető és a játszótér fejlesztésére is sor került illetve egy teljesen új Rendezvénypajtával is büszkélkedhetünk. Elmondhatom, hogy a Magyar Falu Program szinte minden alprogramját kihasználtuk az elmúlt évek alatt, de a Leader kiírásokon is sikeresen szerepeltünk. Egy településen mindig van tenni- és fejleszteni való, említhetem például az utak és járdák javítását. Idén a – a közvilágítással kapcsolatos munkák fejlesztése mellett – az orvosi rendelő felújítására adtuk be a pályázatunkat, bízunk benne, hogy sikerrel járunk. Ha pedig éppen nincs megfelelő pályázat, nincs külső forrás, akkor önerőből próbáljuk elvégezni a feladatainkat, a fejlesztéseket, javításokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK