2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Isten éltesse a 20 éves Zalakarost!

2017. augusztus 24. csütörtök, 11:14
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zalakaros várossá válása huszadik évfordulóját ünnepelte nemrégiben. A jubileumra szervezett ünnepséget megtisztelte személyes jelenlétével dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki ünnepi beszédében méltató szavakkal szólt a patinás üdülőváros fejlődéséről és arról a hazai és európai sikertörténetről, aminek részesei lehetnek a helyben élő polgárok. A Magyar Fürdővárosok Szövetségének tagtelepülése nem titkoltan az itt működő termálfürdőnek köszönheti folyamatosan bővülő idegenforgalmát, jólétét.

A szabadtéri moziban rendezett köszöntő ünnepen a parlament elnöke jókívánságait tolmácsolva kiemelte: Isten éltesse a nagy életerővel rendelkező Zalakaros városát és polgárait építő erőben, megtartó hitben és oltalmazó szeretetben azért, hogy megvalósíthassák és kiteljesíthessék önmagukat abban a jövőben, amelynek a kapujában állnak! Mint mondta, Zalakaros nem csak egy nemzetközileg elismert üdülőhely, hanem a magyar élni akarás megerősítő példája is. „A hadak útján fekvő település” több mint hét évszázados dokumentált története során három alkalommal gyakorlatilag megsemmisült. „Sújtotta emésztő tűzvész és sorvasztotta a politika méltánytalansága, s mindennek hatására sokszor elmerülni látszott a történelem hullámsírjaiban”.

Hazai és európai sikertörténet

Kossuthot idézve Kövér László hozzátette: „a haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz”, Zalakaros pedig „a magyar haza azon darabja, amely lehetett, s lett”, mert a zalakarosiak nem felejtették el a kötelességüket. A város „a bizonyosságát jelenti annak, hogy a magyar emberek akaratából, hitéből és munkájából a legnehezebb körülmények között is mindig megszülethet az, amit az ellenérdekelt erők vagy a kedvezőtlen történelmi idők pusztulásra szánnak”.

A föld gyomrában lévő, kétezer méter mélyből fakadó 96 Celsius-fokos gyógyvíz a korábbi évszáza-dok során is ott rejtőzött, de az ebben rejlő lehetőség elsősorban a karosi emberek munkájával vált valósággá a XX. század végére. Ez a munka tette lehetővé, hogy a 2500 lakosú kisváros a közeljövőben a 30 milliomodik vendégét várhassa – emelte ki. Rávilágított arra, hogy a magyar városok négyötöde, vagyis mintegy 280 település az utóbbi száz évben nyerte el a városi rangot. Amikor 1997-ben Zalakaros várossá nyilvánításáról döntöttek, a település minden szempontnak megfelelt, húsz év távlatából is „megelégedéssel nyugtázhatjuk, hogy annak idején indokolt és jó döntést hozott az Országgyűlés”.

A település vonzerejét és vendégszeretetét szóba hozva az ünnepi szónok aláhúzta: a külföldiek által eltöltött vendégéjszakákat tekintve – több mint félmillió vendéggel – a hetedik helyen áll az országban, megelőzve Egert, Szegedet, Győrt, Sopront, Miskolcot, Debrecent. A hazai vendégek által eltöltött éjszakákat illetően Zalakaros az ötödik Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló és Hévíz után. A növekedési lehetőségeket tükrözi, hogy tavaly 15 százalékkal nőtt a hazai és 18 százalékkal a külföldi vendégek száma a városban. Tanúlságként leszűrte: ha a karosiak értékteremtő munkájukkal megtartják a várost és a település határain belül keresik a boldogulásukat, ha vállalják a jövőt, a gyermekáldást, akkor a város is megtartja őket biztonságban és növekvő jólétben.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arra utalt, hogy városnak lenni mindig rangot, előjogokat jelentett a történelemben.  Az utóbbi időkben a települések a városi címmel több fejlesztési forrásban is reménykednek. A Zala megyei fejlesztési biztos beszédében azt emelte ki, hogy Zalakaros a városias és a falusias lét jó oldalát is megörökölve teszi boldoggá polgárait. Az elmúlt húsz évben a régi értékeket megőrizve fejlesztette a népszerű fürdőt és a szolgáltatásokat, és tette még barátságosabbá a települést a családi turizmus számára. A jövője szempontjából is az a legfontosabb, hogy továbbvigye a barátságos vendégfogadást és fejlessze a szolgáltatásokat, amely az ide érkezőknek és az itt élőknek egyaránt fontos. A térség oktatási, kulturális és szolgáltatási központja előtt reményt keltő jövőkép áll – hangsúlyozta ki.

Novák Ferenc polgármester felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt az akkor alig 1100 lakosú település Magyarország egyik legkisebb városa volt, mára pedig 84 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma. Az elmúlt két évtizedben egyéb fejlesztések mellett kistérségi központtá vált a város, ahol mentőállomás, szennyvízfogadó állomás és tűzőrség létesült, orvosi ügyeleti szolgálat indult, bölcsődét és új templomot is építettek. A város gazdasági alapját a több mint ötven éve megnyitott fürdő jelenti, ami 25 éve a település tulajdona, s ahol folyamatosak a fejlesztések.

A városnapi ünnepségen az önkormányzati kitüntetések átadása mellett a helyi hagyományoknak megfelelően köszöntötték az elmúlt egy esztendőben született babákat, illetve az idén nagykorúvá váló zalakarosi fiatalokat is. A testvértelepülések: Puchheim, Asperhofen és Olesno polgármesterei is ajándékokkal és elismerő szavakkal üdvözölték a születésnapos várost.
„Zalakaros díszpolgára” kitüntető díjat adományozott a város Krampek Mihály részére az elmúlt két évtized alatt a Gránit Zrt.-nél végzett lelkiismeretes, magas szakmai tevékenységéért, példamutató emberi magatartásáért. „Zala-karosért” díjat vett át dr. Molnár József, a nagykanizsai rendőrőrs parancsnoka a város közbiztonságáért kifejtett tevékenysége elismeréséül. A „Zalakaros Kultúrájáért” elismerést kapták: Drácz Lászlóné, Kiss Tünde és Bognár Ottó Péter, a település kulturális életében hosszú éveken keresztül végzett példaértékű tevékenységük elismeréséül.

A „Zalakaros Sportjáért” kitüntetést idén Horváth Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke, a zalakarosi sakkfesztivál versenyigazgatója kapta, Zalakaros hazai és nemzetközi sportéletében évtizedeken át végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként. Ketten vehették át a „Zalakaros Közszolgálatáért” díjat.  Magyarné Kovács Judit a város fejlődésében, a köz érdekében végzett kimagasló, lelkiismeretes, szorgalmas, precíz munkavégzéséért; valamint Ujsághy Györgyi Ilona három évtizedes közszolgálatban eltöltött lelkiismeretes munkája jutalmaként.

„Zalakaros Ifjú Tehetsége” díj birtokosa lett Beke Barbara kozmetikus, akit szakmai elhivatottsága, tehetsége, a világ- és európai versenyeken elért kiváló eredményei alapján tartottak érdemesnek a jutalom átvételére. Tarr Lászlóné a Karosi Civilek Egyesületének vezetőjeként és a településért végzett eredményes tevékenysége elismeréséül Zalakaros Emlékplakettet vett át. Bene Csaba alelnök, a Zala Megyei Közgyűlés plakettjét nyújtotta át Czimondor Nándor részére, aki a turizmus és vendéglátás terén végzett évtizedes magas színvonalú szakmai munkát.

Az ünnepségsorozat részeként a húsz esztendős város előtt tisztelegve várostörténeti tudományos konferenciát rendeztek, a sportcentrumban a Zalakarosi Öregfiúk–Magyar Válogatott Öregfiúk barátságos labdarúgó-mérkőzés hozott izgalmas perceket, de rengeteg kulturális program is várta az érdeklődőket. A városnapi kavalkád Keresztes Ildikó élőkoncertjével zárult, ám mindezek előtt a Gyógyfürdő téren felszeletelték és a fürdőváros vendégei körében szétosztották a város tejszínes, mascarpone-s mousse tortáját.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK