2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Isten éltesse a 21 éves Zalakarost!

2018. augusztus 02. csütörtök, 18:41
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Várossá avatásának 21., a lengyelországi Olesnoval kötött partneri kapcsolatának pedig a tizedik évfordulóját nagyszabású, háromnapos rendezvénnyel ünnepelte Zalakaros július derekán.

 A Tourinform iroda és a rendőrőrs is a kerek, huszonötödik évfordulóját üli idén a dél-zalai fürdővárosban. A Vonós Kamaraegyüttes és a Karos Fúvósegyüttes pedig 20 esztendősek lettek ebben az évben. A minden korosztály számára szórakoztató kikapcsolódást kínáló programkavalkád mellett a városi ünnepségre is sokan kíváncsiak voltak.

A kertmoziban tartott ünnepség díszvendégei között köszöntötték: Jerzy Snopeket, Lengyelország budapesti nagykövetét, dr. Vitályos Eszter, Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkárt, Manninger Jenő országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost és Sylwester Lewickit, Olesno polgármesterét. Ők valamennyien szívből gratuláltak Zalakaros látványos turisztikai sikereihez, a kulturális eredményeihez, a gazdasági fellendüléséhez, a civil szféra megbecsüléséhez, a partneri kapcsolatok szeretetteljes ápolásához. Az államtitkár a jeles eseményen dicsérte a közösség eredményességét, a szép, gyarapodó, élhető, vonzó, világszerte ismert és elismert kisváros törekvésének irányait.

„Önök élményt adó, pihenést kínáló, virágos varázslatot vittek végbe, mert úgy tudtak valódi várost építeni, hogy megkímélték a települést a túlzott „elvárosiasodástól”, elkerülték a „plázásodást”, a toronyházépítést, a zsúfolt lakóparkok tömkelegét.” – hangsúlyozta ki. Az évente ideérkező félmillió ember szinte hazajár a természet ajándékait megbecsülő, nyugalmat árasztó településre. Az új projektek is jól illeszkednek a város hangulatához, miliőjéhez –mondta el. Novák Ferenc polgármester ünnepi beszédében az eredményekről beszámolva kiemelte: napelemekre 27, ipari terület kialakítására-raktár fejlesztésre 100, kerékpárút építésre 230, gyógyhelyi központ létrehozására 650, Civil Ház bővítésére 19, belterületi utak felújítására 15 millió forintos pályázati forrást sikerült elnyerniük.

A pénz mellett erkölcsi siker volt a Virágos Magyarországért Mozgalomban elért Arany Rózsa-díj és az is, hogy a kerékpáros versenyen többen vettek részt, mint a település állandó lakosainak a száma. A közelmúltban gyémánt díjjal ismerték el a helyi turisztikai kft. integrált városmarketing programját. Jelezte: a tervek szerint a fürdő több mint egy milliárd forintos beruházással felújítja a gyógycentrumot, új szaunavilágot és látványmedencét hoz létre. A Zalaerdő több mint 60 millió forintért az önkormányzat által üzemeltetett kilátót épített. A polgármester bejelentette, hogy hamarosan úrrá lesznek a termáltó vízelfolyásán és az egészségügyi ellátó rendszer nehézségein, majd mindenkinek köszönetet mondott, akinek szerepe volt a városi cím elérésében és valódi tartalommal való megtöltésében.

Az ünnepségen átadták a képviselő-testület által alapított kitüntetéseket is. Zalakarosért kitüntető díjat kapott Baracskai Gyuláné a Gránit Gyógyfürdő gazdasági vezetője. Zalakaros turizmusáért és vendéglátásáért elismerést vehetett át a Zalaerdő Zrt. nevében Gál Károly vagyongazdálkodási osztályvezető.  Zalakaros Kultúrájáért címet kapott a Darnai család: Darnai Réka, Darnai Máté és Darnainé Horváth Ildikó. Zalakaros Sportjáért díjjal jutalmazták Kovács Magdolna kosárlabda edzőt. Zalakaros Ifjú Tehetsége díjban részesítették Balogh Leventét. Zalakaros emlékplakettel ismerték el a helyi rendőrőrs áldozatos tevékenységét. Az ünnepségen avatták a város ifjú lakóivá az elmúlt évben született kisgyermekeket, illetve a 18. évüket betöltő fiatalokat. A meghitt hangulatú rendezvényt a sportcentrumban vendéglátás követte, és itt vágták fel a város tortáját is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK