2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Januárra megújul a zöld épület a kórházban

2018. augusztus 03. péntek, 16:58
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ténylegesen is megkezdődött a zöld épület felújítása a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban. A 2,3 milliárd forintos állami támogatású beruházás keretében a diagnosztikai épület harmadik emeletének belső rekonstrukciója is megvalósul. A januári befejezést követően pedig beköltözhetnek a még kint lévő fekvőbeteg osztályok Pózváról a központi telephelyre.

Végre nemcsak szavakban, de tettekben is megnyilvánuló jelei vannak a zöld épület rekonstrukciójának, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a beruházást ismertető sajtótájékoztatón. Mint mondta, a késedelmet a korábbi kivitelező cég és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) között fennálló kérdések tisztázása okozta. Miután ez rendeződött, írták ki a 2,3 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást, amit a zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. nyert el. A gazdasági társaság vállalta, hogy 2019. január végére befejezi a kivitelezést. A Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum megépítésére 3,8 milliárd forintot költöttek, ami a zöld épület költségével együtt összesen 6,1 milliárd forintos beruházást jelent a zalaegerszegi kórházban, emelte ki.

2,3 milliárd forintos beruházás a zalaegerszegi kórházban

Vigh László, Dr. Halász Gabriella és Peresztegi Imre a sajtótájékoztatón

Dr. Halász Gabriella, főigazgató szintén örömét fejezte ki, hogy befejeződhet a szívcentrumhoz kapcsolódó fejlesztés a kórházban. A zöld épület rekonstrukciójával ugyanis beköltözhet Pózváról a pulmonológia járóbetegszakellátás a zöld épület földszintjére. A kardiológiai rehabilitáció U-alakban kap helyet a szívsebészet és a zöldépület következő szintjén, felette a pulmonológia fekvőbeteg osztálya, és legfelül az onkológia. Mint mondta, ezáltal olyan szakmák koncentrálódhatnak a központi telephelyen, amelyek magas színvonalú diagnosztikai és intenzív ellátási igényűek. A diagnosztikai épület harmadik emeletén a pénzügyi, a döntés-előkészítő és a szolgáltatási osztályokat helyezik el. Ezek a funkciók korábban a fertőző osztály mögötti családi házakban működtek, amelyeket elbontottak, ezért jelenleg ideiglenes helyen vannak. Kiemelte, hogy a 6,1 milliárdos összköltségvetésű projekt az építés mellett műszerfejlesztést is tartalmaz, ami 2015-ben nem tudott megvalósulni. Most az ÁEEK sikeres közbeszerzési eljárását folytatott le, így 437 millió értékben kerülnek eszközök a központi műtőbe, többek között két nagyon modern műtőasztal a szükséges sebészeti műszerekkel. Mindez a betegbiztonság, valamit a műtőszemélyzet munkakörülményeinek szempontjából rendkívül fontos, hangsúlyozta.

Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cég a kivitelezési munkákat nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el. A múlt héten írták alá a szerződést, melyet követően átvették a munkaterületet. Feladatuk a zöld épület és a mellé épített nyaktag külső-belső rekonstrukciójának befejezése, valamint a már említett diagnosztikai épület harmadik szintjén az irodák kialakítása. A tervdokumentáció és minden más erőforrás a rendelkezésükre áll, így mindent meg tudnak tenni azért, hogy a szerződésben vállalt határidőre, 2019. január végére befejeződjenek a munkálatok.

A kivitelezés összesen 5990 négyzetméteres területet – közte olyan fontos gépészetet, mint az orvosi gázellátás – érint az elkövetkező fél évben, ami egyben nagyon komoly koordinációt is igényel. A kórház munkatársai minden támogatást megkapnak a zavartalan betegellátás fenntartásához, a kivitelezés okozta kellemetlenségek elviselésében ugyanakkor a betegek türelmét is kérik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK