2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Járványvédelem, nagyberuházások, új projektek

2021. január 12. kedd, 17:27
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartotta meg évértékelő prezentációját Balaicz Zoltán. A hagyományos év eleji sajtótájékoztatóra a járvány miatt került sor az eddigieknél tágasabb térben.

Évet értékelt a polgármester   

Mint azt a polgármester bevezetésképpen elmondta: valószínűleg még hosszú évtizedek múlva is a koronavírus jut eszébe az embereknek a 2020-as évről. Zalaegerszeg szerencsére gyorsan intézkedett és a lakosságot is folyamatosan tájékoztatták a legfrissebb hírekről, így mind a tavaszi, mind az őszi hullámot viszonylag jól vészelte át a város. Az elmúlt hónapokban az is egyértelművé vált, hogy Zalaegerszeg a segítség, az összefogás és a jótékonyság városa, hiszen a járványvédelmi munkába – akár szponzorként, akár önkéntes segítőként – nagyon sokan bekapcsolódtak. Nekik ezúton is köszönet jár az áldozatos munkáért.

A polgármester jelezte: az év elején a városba is megérkezett a vakcina, így elkezdődtek az oltások. A terveknek megfelelően az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények munkatársai, majd a 60 éven felüliek kaphatják meg a vírus elleni védőoltást. Amíg a lakosság kellő átoltottsága nem történik meg és nem csökken jelentősen az esetszám, nem lehetnek közösségi események. A városvezetés abban bízik, hogy augusztus végétől azért néhány nagyobb rendezvényt (vadpörkölt fesztivál és vadászati konferencia) már meg lehet tartani.

- A járványhelyzet ellenére igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a gazdaság erős maradjon és a munkahelyek is megmaradhassanak. Szerencsére a nagyberuházások kivitelezési munkái folytatódtak, és számos új projektre is sor került a 2020-as évben - fogalmazott Balaicz Zoltán.

A tesztpályán folytatódtak a fejlesztések, ami nemcsak a munkahelyteremtésre, hanem a kutatás-fejlesztésre is pozitív hatással lesz. Az épülő tesztpálya ráadásul számos más fejlesztést is vonz a városba. Ilyen például a Rheinmetall-beruházás, amely 500 embernek ad majd munkát. Folynak az építkezések az úgynevezett Science Parkban, megvalósult az Inkubátorház fejlesztésének harmadik üteme és zajlik az M76-os gyorsforgalmi út kivitelezése is – sorolta a gazdaságfejlesztés szempontjából fontos beruházásokat a polgármester.

Mindezek mellett a Kovács Károly Városépítő program 15 milliárd forintos keretéből számos parkoló, járda és út is megújult. Megszépült ezenkívül a kvártélyház, az andráshidai templom, a botfai Hüvös-kastély, a VMK előtti tér, de az Art Mozi és az egykori zsinagóga belső terei is megújultak.  Épül az új városi uszoda, a Mindszentyneum, és zajlik a Göcseji Múzeum fejlesztése, valamint az Alsóerdei Sport- és Szabadidőközpont kivitelezése is. Jól halad a Gébárti-tó környezetének szépítése, megújítása, hamarosan megépülnek az új hidak. A helyi tömegközlekedéssel kapcsolatban elhangzott: hat új busz érkezett a városba, ezzel „fiatalodott” a forgalomban lévő járműpark. 

A járvány mellett azért a kultúra, a szórakozás és a sport/szabadidő terén is vannak sikereink. Több helytörténeti kiadvány és album is napvilágot látott. Számos oktatási intézményben zajlik felújítás. Megszülettek az első tervek a színházépület átalakításáról, fejlesztéséről. Továbbá sportpályákat, street workout pályákat is avattak tavaly. Elkészült az Ostoros Károly Munkacsarnok is. A környezet és klímavédelem jegyében pedig városi faültetési program indult.

Balaicz Zoltán kiemelte: a város mindig büszke volt a hagyományaira. 2021-ben azt ünnepeljük, hogy éppen 600 éve, 1421-ben említették először Zalaegerszeget az oklevelek oppidumként, vagyis mezővárosként. A lehetőségekhez képest erről a jeles dátumról szeretnének megemlékezni az idei eseményeken.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK