2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubileumi oklevelet írtak alá

2019. február 06. szerda, 15:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
Jubileumi oklevél aláírásával újították meg Zalaegerszeg és Szurgut húsz évvel ezelőtt megkötött testvérvárosi megállapodását. A dokumentumot Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint Vadim Shuvalov, Szurgut polgármestere látta el kézjegyével a díszteremben, ahová munkavacsorára invitálták a hanti-manysi delegáció tagjait.

Megerősítették Zalaegerszeg és Szurgut 20 éves testvérvárosi kapcsolatát

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében azt mondta, a két város, illetve a hanti-manysi autonóm terület és Zala megye ugyanolyan kiváló kapcsolatnak örvendhet, mint Magyarország és Oroszország. Kitért arra, hogy Zalaegerszegen két olyan hősi katonai temető is van, ahol orosz áldozatok is nyugszanak. Az önkormányzat mindkét sírhelyre odafigyel; a város határában lévő első világháborús temetőt tavaly állami támogatásból felújította. A továbbiakban felidézte a közel 800 éves zalai megyeszékhely történetét, és részletesebben beszélt a város jelenlegi gazdasági fejlődéséről. Többek között megemlítette, a 45 milliárd forintból épülő járműipari próbapályát, az 5G mobilhálózat kiépítését, a munkaerőhiány kezelését szolgáló, márciusban átadandó munkásszállót, valamint a duális képzőközpont építését, amellyel a helyi szakképzést kívánják megerősíteni.

Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke,
Balaicz Zoltán, Natalja Komarova, Vadim Shuvalov, Boris Khokhryakov, a Yugra Duma elnöke, dr. Gyimesi Endre és Yakov Chernyak

Zalaegerszeg és Szurgut húszéves együttműködésére rátérve úgy fogalmazott, hogy az akkori városvezetők (dr. Gyimesi Endre és Yakov Chernyak ) által 1999-ben megkötött szerződés mindkét fél számára sikert hozott. Ezt jól példázza a két város közötti civil, sport és kulturális együttműködések, illetve találkozók. A jubileumi oklevél aláírásával a két város egyre bővülő és erősödő kapcsolatát kívánják kifejezni, hangsúlyozta végül.

Vadim Shuvalov Szurgut (fekete szőrű rókát ábrázoló) címerét adja át Balaicz Zoltánnak

A folytatásban Natalja Komarova, az autonóm terület kormányzója azt mondta: biztos abban, hogy a dokumentumban foglaltakat mindkét fél maradéktalanul teljesíti. A két város kapcsolatát méltatva, kifejezte köszönetét az elesett orosz katonák sírjainak gondozásáért. Vadim Shuvalov, a 400 ezer lakosú Szurgut polgármestere városuk iparát bemutatva beszélt a körzetükben (Nyugat-Szibériában) zajló kőolaj- és földgázkitermelésről, valamint a vízierőművekről. Mint mondta, június 12-én tartják a város napját, melyre meghívja a zalaegerszegi városvezetőket. Mivel a testvérvárosi szerződést májusban írták alá anno, ezt is megünnepelhetik ezen a napon.

Natalja Komarova egy hanti-manysi jurtát ábrázoló szobrot ad át Zalaegerszeg polgármesterének

Végül Yakov Chernyak korábbi polgármester, a Szurguti Filharmónia igazgatója szólt az egybegyűltekhez, méltatva a testvérvárosi kapcsolat megerősítését, amely további együttműködéseket eredményezhet mindkét fél javára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK