2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kézmosással ügyelj magad és mások egészségére

2018. május 04. péntek, 18:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
A helyes kézmosás minden ujjat, ujjközt érint, továbbá a kézfejet és kézbelsőt is, és legalább 30 másodpercig tart. Ennek technikájával ismerkedhettek meg a betérők a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főépületének aulájában.

Május 5-e a kézhigiénés világnap, amely a kórházi biztonság fontos kulcskérdésére világít rá, miután a megfelelő kézhigiéné az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

Dr. Halász Gabriella főigazgató érdeklődésünkre elmondta, a kórházakban rendkívül sok kórokozó van jelen, amelyek egyrészt az alapbetegségeket okozzák, másrészt társulnak egyes betegségekhez. Ezért a kórházon belül nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kézhigiénére, hiszen az ápolók, a gyógyító személyzet is átviheti, szétterítheti a kórokozókat, ahogy a betegek és a hozzátartozók is, ha nem mossák meg kezüket alaposan. A nyílt napot ezért szervezték, hogy a lakosságot is partnerül hívják ebben a fontos kérdésben. A hozzátartozóknak is szükséges tudni, hogy mielőtt a beteget megérintik, mossák meg kezüket, és tegyék ezt akkor is, mikor távoznak, hogy semmilyen kórokozót ne vigyenek haza.

A zalaegerszegi kórház főigazgatója elmondta továbbá, hogy évek óta monitorozzák dolgozóik kézmosási gyakorlatát, melyben ugrásszerű javulást látnak. A betegellátás biztonságának növelése érdekében egy kétszázmillió forintos költségvetésű pályázatot valósítanak meg jelenleg, melyből 130 millió forintot kézfertőtlenítő adagolók, valamint a kézmosás pontosságát ellenőrző szkennerek beszerzésére fordítanak. Ezeket elhelyezik az osztályokon, így a bent fekvő, a vizsgálatokra érkező betegeknek, illetve a hozzátartozóknak egyaránt lesz lehetőségük a kézmosásra. A kézhigiéné hozzátartozik a mindennapokhoz, amire, mint minden másra, gyermekkorban kell felhívni a figyelmet. A Napsugár úti óvodában ezért indítottak egy programot, mely során a gyerekek megismerhetik a helyes kézmosás fortélyait kollégáiktól.

Nem tudhatjuk, hogy akikkel találkozunk a mindennapok során, milyen kézhigiénés kultúrával rendelkeznek, figyelmeztetett Kerekes András, a kórházzal együttműködésben álló Allegro Kft. képviselője. Az érdeklődőknek nem csak bemutatta a helyes kézmosás technikáját, de felhívta a figyelmet annak fontosságára, miszerint semmilyen kórokozó ne kerüljön ki, illetve be a kórházakba. E tekintetben nem egyszerű kézmosásról, hanem a gombák, vírusok, baktériumok elpusztításáról van szó, melynek egyetlen hatékony eszköze a kézfertőtlenítő szer. A hétköznapi életben is érdemes használni, ha utazunk, idegen wc-t, vagy irodai eszközöket használunk, mert a fertőzésveszély igen nagy.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!” címmel, azóta minden évben május 5-én szervezik meg a kézhigiénés világnapot. A WHO felhívására Magyarország 2010-ben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” programhoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK