2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korona szállóból Korona Szalon

2022. május 06. péntek, 18:33
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Korona Szalon néven adták át a megújult Korona szállót, vagy, ahogy sokan ismerték, az egykori KISZÖV székház épületét. A Kazinczy tér 11. szám alatt álló házat a Modern Városok Program keretében rekonstruálták az elmúlt hónapokban.

 Megújult a Kazinczy tér romantikus épülete

Az avatáson Balaicz Zoltán polgármester felidézte az épület történetét. Mint elhangzott: a Korona szálló a történelmi belváros egyik meghatározó épülete volt, és maradt ma is, hiszen kevés építészeti emléke van a városnak. Ezért is érezték fontosnak, hogy az 1858 utáni években épült szállót felújítsák. A ház a 19. században előbb Zöldfa, majd Korona néven működött; szálloda, igényes vendéglő, és egyszerűbb ivó is működött benne. De a Kaszinónak és a Társaskörnek is itt volt a „hadiszállása”. A kommunizmus idején, 1959-ben az épület már átesett egy felújításon, ám ez az azzal is járt, hogy belső tereit jelentősen átalakították, megfosztva azokat eredeti stílusuktól. Később itt kapott helyet a KISZÖV táncegyüttes.

Az épület állaga a 2010-es évekre leromlott, a felújításra a városnak saját erőből nem telt volna. A Modern Városok Program keretében azonban megújulhatott az egykori szálló, mintegy 550 millió forintból. A hely a továbbiakban a Keresztury VMK egységeként működik, Korona Szalon néven. A ház földszinti helyiségei magántulajdonban vannak, az emeleti helyiségek viszont az önkormányzat tulajdonát képezik. Az épület kiemelkedő értéke a díszterem, mely korábban báloknak és más rangos eseményeknek adott helyet, de mozi is működött benne.

A mostani rekonstrukció során megújult és új színt kapott a homlokzat, valamint az emeleti szint belső terei is korszerűsödtek. Többek között próbatermet, vizesblokkokat, büfét, ruhatárat, irodahelyiséget alakítottak ki. A cél az volt, hogy a felújítással a műemléki épület korabeli stílusát idézzék fel; kihangsúlyozva a romantikus stílusban épült ház értékes elemeit. Legyen szó a parkettáról, cserépkályháról, padlóról, csillárokról, vagy magáról a homlokzatról.

A felújítást üdvözölte Vigh László országgyűlési képviselő is, aki az avatás alkalmából elmondta: jó ötletnek tartja a város azon kezdeményezését, hogy a korabeli épületek régi fényükben újuljanak meg. 

A Korona Szalon a jövőben kulturális esteknek, koncerteknek, társasági eseményeknek ad majd otthont. Egy pályázatnak köszönhetően pedig hamarosan Yamaha típusú hangversenyzongorával gazdagodik az intézmény.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK