2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korszerű ultrahangkészülék a neurológián

2023. március 28. kedd, 15:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Megyei Szent Rafael Kórház neurológiai osztályán éles üzembe állt az a multifunkciós ultrahangkészülék, amelynek beszerzését a tavalyi Richter Egészségváros program, annak lakossági résztvevői, a kórház és az Ispita Alapítvány segítette. Bekerülésének 34 millió forintos költsége négyes összefogásból adódott össze.

Segíti a diagnosztikát, növeli a betegbiztonságot

Dr. Németh László osztályvezető főorvos Siskó Jánost vizsgálja az új készülékkel

A mai kor műszaki színvonalának megfelelő multifunkciós ultrahangkészülék működését dr. Németh László osztályvezető főorvos mutatta be. Az új eszköz olyan részletességgel mutatja meg az érfalakat, amiből többletinformációk nyerhetők a műtéti kivizsgálásokhoz és a gyógyszeres kezelésekhez. Lehetővé teszi a perifériás idegek és az izmok vizsgálatát. Ezenfelül jól láthatóvá teszi az agyi ereket, amiből következtetni lehet az agyi keringés állapotára. Ettől függően lehet dönteni egy nyakiér-szűkület esetén műtétről vagy tágításról, ami nagyon fontos a betegbiztonság szempontjából, hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

Az idei esztendő nemcsak a kórház 175 éves fennállásának jubileumi éve, hanem az összefogásé is, emelte ki dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója hozzátette, ennek ékes bizonyítéka az új diagnosztikai eszköz beszerzése. Megvásárlásához szükséges forrás előteremtését egyrészt a tavalyi Richter Egészségváros program bevétele segítette. Zalaegerszeg önkormányzata közreműködésével és támogatásával megvalósított rendezvényen, a lakossági aktivitásnak is köszönhetőn, 7,5 millió forint gyűlt össze a kórház javára. Az Ispita Alapítvány ezt további 11,5 millió forinttal egészítette ki, amely már fedezte az alapkészülék árát. Az eszköz szoftvereit, és a vizsgálatokhoz szükséges ultrahangfejeket a kórház vásárolta meg 15 millió forintból.

Dr. Gasztonyi Beáta, dr. Németh László, Balaicz Zoltán és Bali József

Az önkormányzat és a kórház az egészségügyi intézmény 175 éves fennállásának méltó megünneplése érdekében kötött megállapodást az év elején, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, de nemcsak ebben kívánnak közreműködni, hanem minden olyan fejlesztésben, amely a kórház működését segíti elő.  Az önkormányzat komoly felelősséget érez ebben, holott sohasem volt a kórház fenntartója. A Richter Egészségváros program megszervezésében is ez a felelősségvállalás mutatkozott meg, ezért örül annak, hogy a lehető legjobb helyre, egy szakmailag kiválóan működő osztályra, került az ott összegyűlt összeg, hangsúlyozta a polgármester.

Bali József, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönetét fejezte ki a Richter Egészségváros program szervezői és részvevői mellett mindazoknak, akiknek adományából összejöhetett a 11,5 millió forint az új ultrahangkészülék beszerzésének támogatásához. Kiemelte, évről évre emelkedik a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból érkező bevétel. Idén is számítanak erre, mert az alapítvány további eszközfejlesztéseket szeretne végrehajtani. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK