2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Koszorúzás és faültetés Ho Si Minh szobránál

2022. május 16. hétfő, 16:35
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ho Si Minh (1890-1969) születésének 132. évfordulója alkalmából Zalaegerszegre érkezett a Vietnámi Szocialista Köztársaság Budapesti Nagykövete, Nguyen Thi Bich Thao nagykövet asszony, Nguyen Viet Tuan nagykövet-helyettes, dr. Botz László altábornagy, a Magyar - Vietnámi Baráti Társaság elnöke, valamint a nagykövetség munkatársai és a Magyarországon élő vietnámi kolónia vezetői.

A delegáció tagjai a hagyományokhoz híven a Platáni sori Ho Si Minh szoborhoz látogattak, ahol a város részéről dr. Vadvári Tibor alpolgármester, valamint az MSZP és a DK helyi szervezetének képviselői fogadták a vendégeket.

A szervezők nevében Góra Balázs felidézte a politikus életútját, kiemelve: a vietnámi nemzeti mozgalom vezetője, majd a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnöke és miniszterelnöke egész életében a függetlenségért és a szabadságért küzdött. dr. Botz László altábornagy mindehhez hozzátette: Ho Si Minh vészterhes időkben hirdette a függetlenséget, s az ő küzdelmeinek köszönhető Vietnám egyesítése. Magyarország és Vietnám már halála után, 1972-ben került diplomáciai kapcsolatba egymással, és azóta is jó viszonyt ápolnak.

Nguyen Thi Bich Thao nagykövet többek között elmondta: örömmel jönnek minden évben Zalaegerszegre, hogy május közepén koszorúzással ünnepeljék meg a vietnámi politikus születásnapját.  Hazájában nemzeti hősként tekintetnek rá, melyet az UNESCO is elismert. Megköszönte, hogy a város a hetvenes évek óta gondját viseli a szobornak, s reméli, hogy a magyar-vietnámi kapcsolatok a jövőben még inkább elmélyülnek. A barátság jelképeként a delegáció tagjai és a vendéglátók két cseresznyefát ültettek el a szobor mellett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK