2021.06.22., kedd - PaulinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megszépült a járásbíróság irattára

2020. március 04. szerda, 17:49
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) támogatásának köszönhetően teljes felújításon esett át a Zalaegerszegi Járásbíróság régi irattára. Az ünnepélyes átadás kapcsán sajtóbejárásra is sor került.

A beruházással kapcsolatban Kálmán Zsolt az OBH műszaki főosztályának helyettes vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: országos szinten zajlanak hasonló felújítások, eddig körülbelül negyven irattárat sikerült modernizálni, de épületfelújításokra is rendszeresen sor kerül.

Gördülő polcrendszer segíti a tárolást

Megkönnyíti a munkát a gördülő polcrendszer

Az OBH két pályázat révén tud támogatást adni a bíróságoknak a szükséges rekonstrukciókra, az egyik a Wagner Gyula Terv, a másik pedig a Jablonszky Ferenc Program. Zalaegerszegen is ezeknek köszönhetően újult meg több ütemben a törvényszék, és a mostani irattári projektet is ebből finanszírozták.

Elhangzott: a zalaegerszegi bíróság 290 éves épületének alagsorában elhelyezkedő irattárra már nagyon ráfért a felújítás. Nemcsak kapacitásbővítésre volt szükség, hanem komoly szigetelési munkálatokra is. 2018-ban mintegy 106,5 millió forint értékben lezajlott az alagsor vízszigetelése, 2019-ben pedig 24 millió forintból új irattári polcrendszert alakítottak ki.

Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke hozzátette: a rekonstrukciók célja a hatékony energiafelhasználás. Ennek köszönhetően a már említett beruházások mellett, az OBH további támogatása révén megvalósult a födém hőszigetelése, valamint fűtés- és klímafejlesztésre is sor került. Így tavaly összesen 167 millió forintnyi rekonstrukciós munkára kaptak pénzt.

Irattári részlet a felújítás előtt (Fotó: törvényszék)

Ami az alagsori irattár megújítását illeti, dr. Sinkó Vilmos, a Zalaegerszegi Járásbíróság elnöke elmondta, hogy a helyiség már nagyon rossz állapotban volt; dohossá vált a levegő és penészesek voltak a falak is a sok nedvességtől. A polcokat is kinőtték, emiatt sok dobozt már csak a földön tudtak tárolni. A felújítás előtt 9600 doboznyi irat fért el az irattárban, most a felújításnak és a kapacitásbővítésnek köszönhetően maximum 12 ezer doboz elhelyezésére van módjuk (jelenleg 10 ezer 700 boxot helyeztek el a polcokon). Ennek köszönhetően az irodák szinte teljes iratállománya lekerülhetett az alagsorba. A tárolást pedig modern gördíthető polcrendszerek segítik.

A megszépült irattári helyiséget dr. Sorok Norbert és Kálmán Zsolt (képünkön) avatták fel ünnepélyesen. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK