2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megszépült a Saly család sírja a Göcseji úti temetőben

2024. július 10. szerda, 18:04
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megújult a zalaegerszegi Saly fényképészcsalád sírja a Göcseji úti temetőben. Mint arról korábban beszámoltunk, Kummer Gyula mérnök-tanár, városvédő még tavasszal egy Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra a problémára, hogy a közismert fényképészcsalád tagjainak közös sírhelye megváltásra vár, a sír állaga pedig erősen leromlott.

Védetté vált és teljesen megújult a zalaegerszegi fényképészcsalád nyughelye

Mivel a Saly-nővérek (Mária, Margit és Ilona) nem mentek férjhez, és gyermekeik sem születtek, nem volt, aki a családi sírhelyet gondozza, megváltsa. Kummer Gyula kezdeményezte, hogy a sírt az önkormányzat nyilvánítsa védetté, így annak felújítása is lehetővé válik, és a sírhely megmarad az utókor számára.

Megszépült a sír

A kezdeményezést a Göcseji Múzeum történészei is támogatták, Béres Katalin muzeológus pedig tagja annak a szakmai munkacsoportnak, mely javaslatot tehet bizonyos sírhelyek védetté nyilvánítására.

Áprilisban aztán közgyűlési döntés született a védetté nyilvánításról, sőt a város arra is ígéretet tett, hogy felújítják a sírhelyet. Mint Balaicz Zoltán polgármester a testületi ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a Saly fényképészcsalád neve fogalommá vált a város polgárai számára. A közgyűlés pedig egyetértett azzal a civil kezdeményezéssel, hogy legyen védett a sírhely.

A felújítás azóta a megtörtént: a Göcseji úti temetőben járva már egy rendezett, fedett sír fogadja a betérőt. A nyughelyen látható felirat is megszépült, mégpedig úgy, hogy az eredetihez hasonló betűtípussal és elrendezésben olvasható a család neve.

A sírhely előző állapota

A sokak által ismert Batthyány utcai fényképész műhelyt az 1900-as évek elején alapította Saly Viktor, vagyis a lányok édesapja. Ő azonban az első világháború alatt elhunyt, így az üzletet felesége (Saly Viktorné), majd a három lányuk vitte tovább, egészen az 1980-as évekig. Legutóbb a Göcseji Múzeum Nőnek lenni akkor… című kiállítása foglalkozott részletesebben a család múltjával, és azzal a gazdag, immár város- és fotótörténeti szempontból is értékes anyaggal, mely a hagyatékukban maradt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK