2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindszenty tárgyai a múzeumban

2022. március 29. kedd, 21:10
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Mindszenty József születésének 130. évfordulója alkalmából a bíboros néhány személyes bútora a Göcseji Múzeumba került. Az íróasztalt és a szekrényt – melyeket a fővárosi Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. adományozott a városnak, s ezáltal az intézménynek – a Mindszentyneumban állítják majd ki.

 Íróasztal és szekrény ajándékba

Ajándéktárgyak a múzeumnak

Az ajándékozási ceremónián részt vett Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, valamint a múzeum és a Mindszentyneum vezetése. A polgármester felidézte: Mindszenty (akkor még Pehm) József huszonöt éven át volt a város plébánosa. Tevékenységével örökre nyomot hagyott Zalaegerszeg életben. Emlékét és örökségét az utókor ápolja; hamarosan felépül a múzeum új szárnya, mely a plébános zalaegerszegi életét mutatja be. A város most két olyan bútorral gazdagodott, mely Mindszenty érseki és bíborosi időszakához köthető.

Fülöp Attila mondott beszédet

A korabeli íróasztal és szekrény Zalaegerszegre érkezéséért köszönetet mondott Vigh László országgyűlési képviselő, és dr. Kostyál László múzeumigazgató is. A közreműködő az ügyben Fülöp Attila államtitkár volt, aki az együttműködés városának nevezte Zalaegerszeget, hiszen mint fogalmazott, az utóbbi időben számos jó és sikeres ügy miatt járt már itt. A Mindszenty személyes bútorainak tulajdonított tárgyak eddig egy nagy állami cégnél voltak. Úgy érzi, hogy a felépülő Mindszentyneum jó otthona lesz az asztalnak és a szekrénynek.

Aláírták az ajándékozási szerződést

Csizi Péter, a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a bútorok múltját felelevenítve elmondta: az ötvenes években, az államosítás idején rengeteg rendszeridegennek nyilvánított személy, vagy család tárgyai kerültek állami intézményekhez. 1957 után ez lett a sorsa a szóban forgó bútoroknak is, melyek az akkori Fővárosi Kefe- és Seprűgyártó Vállalathoz kerültek. (A Főkefe Nonprofit Kft. ennek jogutódja). Az ügyvezető úgy érzi, hogy a szimbolikusan elvett bútorokat most szimbolikusan visszaadják egy olyan intézménynek, mely méltó birtokosa lesz.

Az ajándékozási szerződést Kostyál László és Csizi Péter írták alá, mégpedig a frissen átvett íróasztalon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK