2021.12.05., vasárnap - VilmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mit szabad, és mit nem a lépcsőházakban?

2018. november 06. kedd, 18:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Mit szabad, és mit nem a lépcsőházakban? A kérdésre mindenki választ kaphat a november 6-án elindított Társasházak napja elnevezésű kampány révén, hiszen holnap és holnapután is (7-én és 8-án) várják az érdeklődőket a megye valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségén a társasházak tűzvédelmével kapcsolatosan.

Az országos kampányról a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltségenh tartottak sajtótájékoztatót. Karóczkai János tűzoltó ezredes, kirendeltség-vezető elmondta, hogy minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez. Mint mondta, tavalyihoz hasonló nagy érdeklődésre számítanak, megismerve azokat a fontos szabályokat és tűzvédelmi előírásokat, amiket be kell tartani a társasházakban.

Társasházak napja: konzultáció tűzvédelmi kérdésekről

Karóczkai János, Tóth András és Cseresznyés Dániel szóvivő a sajtótájékoztatón

Zalaegerszegen hatvan középmagas épület található, melyek ismérve, hogy 14 méternél magasabbak. Tóth András tűzoltó alezredes elmondta, hogy ezek ellenőrzését ciklusos terv alapján, jellemzően négy és hat év között végzik. Minden esetben a legfőbb problémát az jelenti, hogy lejárt az elektromos és a villámvédelmi rendszerek felülvizsgálatának határideje. Továbbá, hogy a lakók a folyósokon, lépcsőházakban, vagyis a menekülésre számításba vett utakon tárolnak dolgokat. Ide sorolható a vagyonvédelmi céllal felszerelt rács is a folyósokon. Ez esetben az OTSZ eltérést engedélyezhet, ha a rács például nem zárja ki száraz felszálló tűzi vízvezetéket, illetve a lakások villanyóráit. Fontos elvárás még, hogy a rács sem a tűzoltók munkáját, sem a lakók menekülését nem akadályozhatja. 

A homlokzati hőszigetelő rendszerek feltétele előtt kérik azt, hogy a társasházi képviselő, vagy a vállalkozó egyeztessen katasztrófavédelemmel. A dohányzás és a nyílt láng használatának szabályait tartsák be a lakók. Tűzvédelmi szempontból a lakásban, erkélyen való dohányzás egyáltalán nem veszélytelen, hiszen a mai napig előfordulnak ágyban dohányzás vagy rosszul eloltott csikkek miatti tűzesetek.

A Társasházak elnevezésű kampány következő két napján a lakók és a közös képviselők tehát választ kaphatnak arra, hogy hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, mikor kell a tűzvédelmi berendezéseket ellenőrizni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a kukát, vagy éppen a virágot. A katasztrófavédelem munkatársai a tűzvédelmi házirend készítésével, vagy a felvonulási terület biztosításával kapcsolatos kérdéseikre is válaszolnak az érdeklődőknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK