2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagykanizsa az ipari parkok gyűrűjében

2023. március 07. kedd, 16:55
Szerző és fotó: NMJV
Nagykanizsán a gazdaságot a jelenlegi nehéz helyzetben két ipari park, a már megtelt északi és a nemrégiben átadott új keleti tartja víz fölött, azonban a jövőbeni fejlődés irányát a jó elhelyezkedéséből és ipari-gazdasági kultúrájából adódó potenciál jelöli ki, mely további két ipari park kialakítását rajzolja fel, szigorúan a fenntarthatóság, a körkörösség jegyében – mondta el Balogh László polgármester a város jövőbeni lehetőségeit értékelő előretekintésében.

   A Science park látványterve


– Számos probléma nehezíti jelenleg a térség, de mondhatjuk, a nyugati világ társadalmait, gazdaságát. Kanizsának milyen válaszai vannak egy ilyen harapófogó-helyzetben?    
– Nagykanizsát is mélyen érintik mind a járvány teremtette, mind pedig a háború okozta súlyos energetikai, gazdasági krízis következményei. Egyetlen „szerencsénk” ebben a nehéz helyzetben, hogy városunk fejlődését megalapozta az elmúlt évtized, hiszen 2010 után fejlesztések sokasága indult el. A beruházásokat tekintve felszállóágban vehettem át a stafétát a korábbi jobboldali vezetéstől, mivel számos építkezés zárult le addigra, de sok új lehetőséget és futó projektet folytathattunk. Köztük az új ipari park kialakítását, amely időközben megvalósult, áttörve a fejlődésünket addig gátló üvegplafont. Amit már most igazol, hogy néhány hónap alatt az első céges betelepülés is megtörtént, sőt, további tárgyalások zajlanak a lehetséges új beruházókkal. Ez az út tart minket pályán, azzal együtt, hogy a közgyűlésben három éve baloldali többség uralkodik, amely helyzet a globális válság mellett érzékelhetően lassítja a város fejlődését.

 

Balogh László polgármester

– Milyen lépésekkel próbálnak mégis előre haladni?
– A továbblépéshez nagy szükség van a beütemezett logisztikai fejlesztésekre, azok adhatnak újabb lökést a városnak. Elindult ugyanis az Egerszeggel összekötő 74-es út négysávosításának tervezése, amely az északi irány bekapcsolását erősíti, megépülhet az új Mura-híd, amely kinyitja a déli területeket, és kormánydöntés van a Zalaszentiván-Nagykanizsa vasútpálya villamosításáról, ami a teherszállítás lehetőségeit bővíti. Így elérhetjük, hogy a hat út kereszteződésében álló Nagykanizsa, újabb ipari parkok kialakításával a logisztikai központ szerepét valóban betöltse.

Kézilabda-meccs az arénában

– E terv megvalósításában milyen fázisban állnak most?
– Már folyik a déli elkerülő út tervezése, ami a terveink szerint kijelöli a déli ipari park helyét, melyet a körforgásos gazdaságra épülő tudományos ipari park egészíthet majd ki nyugatról. Ennek előkészítése is zajlik már, de sok jogi-adminisztratív jellegű feladatot kell még megoldani. Ezzel együtt Kanizsa az ipari parkok gyűrűjében, de mégis a "zöld", körforgásos utat járva tudna tovább fejlődni a következő évtizedekben. Hiszen városunk ipari-gazdasági hagyományának fontos pillére a vízkezeléssel kapcsolatos szakmai tudás és vállalati potenciál, melynek eredményeként a vállalati szektor, a Pannon Egyetem és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően egy kutató-fejlesztő központ már létre is jött, amely e terület tudásgyarapító szerepét erősíti. Ez a szerep gyarapodhat tovább, amelynek egyik ága a körforgásos gazdaság és az ahhoz kapcsolható Science Park kialakítása. Ez az irány hosszú távon megoldás a városnak és a zöldülő gazdaságnak egyaránt.

A lenyűgöző Csónakázó-tó

– Az elmúlt évek, évtized beruházásai, más jellegű fejlesztései megtérülnek a városnak?
– Az eltelt években megszépültek Nagykanizsa bel- és külterületei, a Csónakázó-tó szabadidőparkká változott, megépült a számos rendezvényt sikeresen megszervező Kanizsa Aréna, ami a sportéletet is előbbre mozdítja. Mindez a turizmus fejlődésének lehetőségeit bővíti. Az elmúlt években az idelátogatók, átutazók száma triplázódott, ami jó jel, mégha alacsony bázisról indultunk is. A legnagyobb erősségünk mégis a történelmi hangulatú esztétikus belváros, és főként, azt kiegészítve a tiszta levegőjű Csótó, mely Kanizsa ékköveként mára igazi pihenőövezetté alakult. Található ott egy 4,5 kilométer kerékpározásra és kocogásra alkalmas sétány, a parkerdőben pedig számos trekking és nemzetközi színvonalú XCO-pálya. A vízre vágyó látogatók pedig vízibiciklit, csónakot, kajakot kölcsönözhetnek, a gyerekek a város legnagyobb, többgenerációs játszóterén kapcsolódhatnak ki. A tó keleti felén pedig ott tornyosul a Dunántúl legmagasabb, 48 méteres kilátója, melyről feltárul a tó és regénybe illő környezetének lenyűgöző látványa. Érdemes tehát ellátogatni az ország egyik legzöldebb városába, Nagykanizsára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK