2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nőként a polgármesteri székben

2022. július 23. szombat, 18:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala megyei 1-es választókerület női polgármestereinek tartottak találkozót Lendvajakabfán Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos részvételével. Az eseményen arról váltottak szót, milyen nőként megélni a vezetői szerepet, és az ezzel járó munkát hogyan lehet egyeztetni a családon belüli feladatokkal.

Balról: Farkas Imre Józsefné (Gellénháza), Kovács Anikó Lívia (Ozmánbük), Varga Zsuzsanna (Szentgyörgyvölgy), Egri Éva (Lendvajakabfa), Némethné Varga Anita (Pusztaapáti),
Scheiber Ildikó (Nagylengyel), Vigh László, Soós Endréné (Rédics), Feketéné Fellner Marianna (Csöde), Péntek Katalin (Szilvágy), Bécs Tiborné (Kustánszeg),
Barabás Erzsébet (Dobronhegy), Bedő Andrea (Bödehéza) és Ferenczné Baumgartner Éva (Nagykutas)

Vigh László köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a találkozóval tiszteletét fejezi ki azon munka előtt, amit a női polgármesterek letesznek az asztalra. Mint mondta, a települések között nincs olyan megkülönböztetés, hogy hölgy vagy úr a polgármestere. Ezt azt jelenti, hogy a női polgármesterek teljesítményét ugyanolyan értékűnek ítélik. Persze vannak gondok: időként meg kell küzdeniük azért a tiszteletért, ami a férfiak felé egyértelmű. Szerinte ez az önkormányzat szervezeti felépítéséből fakad. Szóba hozta azt is, hogy a nők kevesebb pénzt kapnak ugyanazon munkáért itthon és a világban, a polgármesteri feladatkörben azonban egyforma a bérezésük a férfiakéval.

Kiemelte, minden településnek mások az adottságai és így a lehetőségei. Akkor dolgoznak jól a polgármesterek, ha ebből a legjobbat hozzák ki. A nők kreativitással rendelkeznek, észre vesznek olyan dolgokat, amelyeket a férfiak nem. Ezt előnyükre tudják fordítani abból a nehézségből, amely az otthoni munka zömének ellátásából és a gyerekek neveléséből adódik. Végül azzal zárta a gondolatait, hogy a Magyar Falu Programból és a vidékfejlesztési programból sok forrás érkezett a településekre, de a következő időszakban takarékosság szükséges, mert a jövő bizonytalan a háborús infláció miatt. A kormány ennek ellenére mindent megtesz azért, hogy a gazdaság talpon maradjon, és hogy jusson fejlesztési forrás a településekre a továbbiakban is. 

Egri Éva, a találkozó ötletgazdája, 2019 óta Lendvajakabfa polgármestere. Úgy vélekedett, a polgármesteri feladatkör ellátása a család mellett nagy kihívás, sok munkát és alázatot követel meg, de az itt élőkért megéri a fáradozás. Az eredményeket bemutatva elmondta, az elmúlt időszakban felújították a községháza mindkét épületét, melyek egyikében szálláshelyet létesítettek, pályázatból falubuszt szereztek be, valamint közel 40 millió forintos támogatásból 1,2 kilométer zártkerti utat tettek rendbe, melynek köszönhetően a falut már elkerülik a mezőgazdasági járművek.

Farkas Imre Józsefné, Gellénháza polgármestere (2. kép) két és fél éves kihagyással 2010 februárja óta vezeti a települést. Kétszer időközi és kétszer rendes választáson szavaztak neki bizalmat. Mint mondta, 2010-ben és 2018-ban nehéz helyzetet kellett megoldania az önkormányzat rossz anyagi helyzete miatt. A kihívások megedzették, ezért úgy gondolja, hogy a nők sokkal kitartóbbak és határozottabbak, mint a férfiak. A megvalósított beruházások között megemlítette, hogy rendbe tettek több járdaszakaszt, felújították a hivatal épületét és tetejét, ide és a művelődési házra hamarosan napelemeket helyeznek ki.

Feketéné Fellner Marianna, Csöde polgármestere második ciklusban dolgozik ebben a tisztségben. Mint mondta, az első alkalommal sok megaláztatást élt meg női vezetőként, de megerősödött. Azóta úgy van ezzel, hogy keménynek kell lennie, és példát kell mutatni mindenkinek. Fontosnak nevezte, hogy támogató képviselő-testület álljon mögötte. Ugyanakkor az a meggyőződése, hogy polgármesterként egy személyben felelős a döntésekért, és ennek meg is kíván felelni. Köszönetét fejezte ki Vigh Lászlónak a pályázatokban nyújtott segítségéért. Így többek között karbantartó eszközöket és már a második falubuszt szerezhették be, amelyekre nagy szükség van a közel 60 lakosú kistelepülésen.

Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere a tekintély megszerzésével kapcsolatban elmondta, hogy a konfliktusokat az adott pillanatban kell rendezni. A csapatmunkában hisz, ezért fontosnak tartja az állandó kommunikációt a képviselő-testület tagjai között. Miután a nők kirakatban vannak, így sok pletyka éri őt is. Ezt úgy hárítja el, hogy a falu facebook csoportjának oldalán folyamatosan közöl tényeket az önkormányzat az egykor két településrészből álló, közel 50 lakosú faluért végzett munkájáról.

A rendezvényen a választókerület falvainak fejlődéséről, a női polgármesterek munkájáról Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Ovádi Péter kormánybiztos, országgyűlési képviselő is megosztotta gondolait videó üzeneteikben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK