2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyugállományba vonul dr. Magyar Károly

2021. június 04. péntek, 15:57
Sajtóközlemény/Zalaegerszegi Törvényszék
Négy évtizednyi bírói munka, négy elnöki ciklus, nagyszabású épületfelújítások, számtalan konferencia, külföldi kapcsolatok és könyvtár alapítás is fűződik dr. Magyar Károly nevéhez, aki 42 év után búcsúzott a bírósági szervezettől.

42 év az igazságügy szolgálatában

Dr. Magyar Károly Zalaegerszegen, a Ságvári Endre Gimnáziumban érettségizett 1973-ban, és még ugyanebben az évben előfelvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Katonai szolgálata letöltése után 1979. február 24-én kapott jogász diplomát. Ezt követően 1979. április 1. napján lett a Zalaegerszegi Járásbíróság fogalmazója. Szakvizsga kötelezettségének 1981. június 10-én tett eleget, majd 1981. július 16. napján bírósági titkárrá nevezték ki. 1982. december 29. napjával nevezték ki bíróvá, s a Zalaegerszegi Járásbírósághoz osztották be szolgálatra, illetve a fiatalkorúak büntetőügyeiben eljáró tanács elnökévé jelölték ki. 1990. május 1. napjával került a Zala Megyei Bíróságra, amelynek - 2 évvel később - 1992. március 1. napján elnöke lett. Négy elnöki cikluson át, 2014. február 28-ig, összesen 22 évig vezette a megyei bírósági szervezetet.

 

Nevéhez fűződik a helyi jogi szakkönyvtár létrehozása, amely alapját képezte az országos szakkönyvtári rendszernek. Elnöksége alatt a megyében átfogó bírósági modernizálás, épületfelújítás zajlott, kiszélesedtek a bíróság nemzetközi kapcsolatai: a határ menti - szlovén, horvát és osztrák - területek bíróságaival, jogász civil szervezeteivel, valamint a Marosvásárhelyi Törvényszékkel épített ki ma is élő kapcsolatot.  

Évtizedekig részt vett a Pannon Jogász Szimpózium szervezésében. Több cikluson keresztül tagja volt a Magyar Bírói Egyesület választmányának és elnökségének. 1979. április 1-jétől a Magyar Jogász Szövetségnek és jogutódjának, a Magyar Jogász Egyletnek tagja. Az Egylet Zala Megyei Szervezetének alelnöke.  1989-1991 között tagja volt az Országos Ideiglenes Bírói Tanácsnak. 

1995-ben az Osztrák Köztársaság Burgenlandi Tartomány „Burgenland Tartomány Lovagkeresztje” kitüntetést, 2008-ban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács „címzetes táblabíró” címet adományozott számára. 2007-ben a Magyar Köztársaság elnöke az igazságszolgáltatásban végzett több évtizedes munkássága, valamint a hazai és nemzetközi igazságügyi együttműködés terén végzett munkája elismeréseként a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét” adományozta számára. A Magyar Bírói Egyesülettől Grecsák Károly-, a Magyar Jogász Egylettől Szalay László-díjat kapott. 2020-ban a legmagasabb bírósági kitüntetést, a Juhász Andor-díj arany fokozatát vehette át. 2009-től megszűnéséig tagja volt az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak.

A Deák Kúria Közalapítvány Kuratóriumában sokat tett Deák Ferenc kehidai kúriája felújításáért, a haza bölcse szellemi hagyatékának ápolásáért. Több nagy sikerű tudományos konferencia szervezésében különböző jogtörténeti tárgyú könyvek kiadásában vállalt tevékeny szerepet.  2014. március 1. óta a Zalaegerszegi Törvényszék büntető fellebbviteli tanácselnökeként dolgozott.

A Zalaegerszegi Törvényszék egykori első embere utolsó hivatali napját 2021. június 3. napján töltötte, de oktatási tevekénységével továbbra is segíti, támogatja a leendő bírákat, egykori kollegáit, s részt vesz a bírósági történelem és hagyományápolás nemes feladatában is. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK