2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Oktatási rendszerváltásra van szükség

2022. november 21. hétfő, 18:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Beszéljük meg! címmel új közéleti rendezvénysorozat indult. Az esemény célja, hogy civilek és politikusok kötetlenül beszélgethessenek egymással olyan fontos, aktuális témákról, amelyek mindannyiunkat érintenek és befolyásolják mindennapi életünket.

Közéleti fórum civilekkel és politikusokkal

A legutóbbi esemény témája az oktatással kapcsolatos tüntetések voltak. A résztvevők olyan kérdéseket feszegettek, hogy van-e, és ha igen mi a szerepük a politikusoknak ezekben a megmozdulásokban. Mit érhetnek el a civilek, miben segíthet számukra a politika? A Contrast bisztróban rendezett est vendége Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője, Békési Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Zala Megyei Szervezetének elnöke, valamint Torday Renátó, a zalaegerszegi élőlánc és tüntetés szervezője volt. Az eseményen köszöntőt mondott Ruzsics Milán ötletgazda, a beszélgetéssorozat szervezője. A moderátor szerepében pedig Plesz Dórát, a Momentum zalai aktivistáját láthatta a közönség.

Torday Renátó, Békési Tamás, Fekete-Győr András

Az est apropóját az adta, hogy az utóbbi hetekben soha nem látott méretű tiltakozás indult el az oktatás jelenlegi állapota, valamint a pedagógusok alacsony bére miatt. Vajon meddig mehet el a kormány abban a tekintetben, hogy figyelmen kívül hagyja az egyre intenzívebb követeléseket? – tették fel a kérdést.

Torday Renátó szerint bármeddig, mert az emberek többsége a kormány mellett áll, és a kormányzati propaganda is jól működik. Pedig az államkassza üres, amit jól bizonyít, hogy a kormány az EU-tól várja a tanári fizetések finanszírozását. A civilek és a politikusok viszonyáról azt gondolja, hogy utóbbiak természetesen megjelenhetnek civil tüntetéseken, de ne a szervezők között.

Békési Tamás optimistább mint az előtte szóló: bízik abban, hogy érdemi párbeszéd alakul ki a civilek, a szakma és a politikusok között. Szerinte a rendszerváltozás utáni időszak egyik legnagyobb válsága bontakozott most ki. Ő hisz a jogállamban, vagyis abban, hogy aki a problémát okozta, az köteles is azt megoldani.

Nem lehet élesen szétválasztani a politika és a civilek világát – vélekedett Fekete-Győr András. Annál is inkább, mert ha oktatásról van szó, abban szinte mindenki érintett valamilyen formában. Vagy mint szülő, vagy mint diák, vagy mint pedagógus. Úgy érzi, hogy a szülők és a tanárok aktivitásán múlik, hogy meddig megy el a kormány. Bár azt gondolja, hogy kormányváltás nélkül már nem nagyon lehet orvosolni a problémát; oktatási rendszerváltásra van ugyanis szükség. Az érintettek is ezt követelik. Az országgyűlési képviselő olyan országban hisz, ahol az érdemi változás alulról jön, nem pedig állami szintről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK