2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rákóczi örökre a szabadság szimbóluma lett

2020. június 06. szombat, 11:24
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Zalai Polgári Körök Egyesületében már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a gondolat, hogy más megyei jogú városokhoz hasonlóan Zalaegerszeg is állítson emléket II. Rákóczi Ferencnek. Állami támogatással, illetve az évenként megrendezésre kerülő polgári estélyek bevételéből valósulhatott meg az elképzelés: pénteken felavatásra került a fejedelem mellszobra (Béres János alkotása), a róla elnevezett utcában.

Mint azt Jagasics János, az egyesület elnöke az avatóünnepségen elmondta: 2017 óta gyűjtenek a szoborra, a kezdeményezésben partnerre találtak a helyi Rákóczi Szövetség Szervezete tagjaiban is, de az önkormányzat is üdvözölte a javaslatot. 2020 januárjában, egy miniszterelnökségi pályázatnak köszönhetően vált egyértelművé, hogy lesz Rákóczi-szobor.

Felavatták a fejedelem mellszobrát

A 10 millió forintos állami támogatásból maga az alkotás készülhetett el, az estélyek bevételéből – mintegy 1,2 millió forintból – pedig a parkosítást végezték el. Jagasics János hozzátette: a Rákóczi alakját tartó posztamens szimbolikusan egy fa gyökérzetéből emelkedik a magasba. Ez a jelkép arra utal, hogy aki Rákóczi-szobrot emel, az olyan, mintha fát ültetne. Üzen az utókor számára. Most nemzeti önállóságunkról, függetlenségünkről, kulturális megmaradásunkról adunk hírt.

A nemzeti összetartozás ünnepségsorozat keretében zajló eseményen részt vett Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki beszédében kiemelte: Rákóczi Ferenc személye örökre összefonódik a magyar szabadsággal. Olyan pillanatban állt az ország élére, amikor ellenállásra volt szükség. S bár katonai értelemben vereséget szenvedett, mégis egy olyan békekötésre kerülhetett sor, ami biztosítani tudta az ország szabadságát. Megmaradt a Szent Koronára épülő alkotmány, a rendi országgyűlés és a vármegyék szerepe – hangzott el. A miniszter hozzátette, Rákóczi most felállított szobra arra emlékeztet minket, amiben a fejedelem mindig is hitt: Cum Deo pro Patria et Libertate. Illetve, hogy a közös ügyért mindig érdemes harcolni.

Az avatáson Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője is üdvözölte a szoborállítást, majd beszámolt a körzetét érintő legutóbbi fejlesztésekről. Az ünnepséget Besenczi Árpád, Nemcsák Károly és Sasvári Sándor színművészek előadása színesítette.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK