2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szembeötlő fejlődés Alsópáhokon

2022. december 21. szerda, 15:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
Alsópáhokon az önkormányzat elmúlt 16 évbeli munkájának eredményét egy modern településkép igazolja vissza. A rendezett utcák, a térkövezett járdák, az iskola, az óvoda, a művelődési ház, az egészségház, az önkormányzati hivatal, az alkotóház felújított épületei arról adnak bizonyosságot a járókelőknek, hogy mekkora fejlődést tudott elérni a Hévíz és Keszthely közé beékelődő Alsópáhok. Ha rendezvényeire látogatunk el, a civil egyesületek színvonalas tevékenysége, a közösség összetartása is szembeötlő.

Milyen évet, éveket hagy maga mögött a lélekszámban is jelentősen megnövekedett falu? – Czigány Sándor polgármestert és Horváthné Makó Judit alpolgármestert (képünkün) kérdeztük.
– A falufejlesztés szemmel látható eredményei abban is megmutatkoznak, hogy több mint 250 fővel növekedett a lakosság száma az elmúlt 15-16 év alatt – reagált a felvetésre Czigány Sándor. Mindez a falu jövőjét vetíti előre azáltal, hogy a bölcsődében, az óvodában és az iskolában is növekedett a gyermekek létszáma, ami nagymértékben hozzájárult ezen intézmények működésének stabilitásához. Hogyan lehet növelni a település lélekszámát? Úgy, hogy rendelkezésre állnak, mégpedig magas színvonalon azon nevelési és oktatási intézmények, amiket egy lakóhelykereső fiatal család elvár. Erre törekedtünk az elmúlt időszakban, pályázatok egész sorát megvalósítva. A már nem az önkormányzat fenntartásában lévő iskola működését is igyekszünk minden évben segíteni. Az idén 270 éves iskolánk új épületrésze és tornaterme is megújulhatott a fenntartó tankerület beruházásában. Ezen felül az iskola Szülői Munkaközössége szervezésében jótékonysági bálra került sor. A felajánlásokból és bevételekből 1,6 millió forint gyűlt össze, amiből az udvari játszótér új játékelemekkel bővülhet.

A hivatal felújított épületének átadása 2021 októberében

Egy falu intézményhálózatát felújítani 16 év alatt, amelybe beletartozik a művelődési ház, az egészségház, a hivatal, a helyi termékbolt, az alkotóház és a sportlétesítmények is, szerénység nélkül állíthatjuk, hogy nagy eredmény. Ehhez nem csak anyagiak kellettek, hanem a helyi döntéshozók közös akarata, hosszú távú gondolkodása, és többek munkája. Azt gondolom, elkötelezetten haladunk azon az úton, amely a lakosság illetve a fiatatok megtartását és idevonzását szolgálja. Ezért dolgoztunk és dolgozunk ennyit, hangsúlyozta a polgármester.

Alsópáhokon a falu infrastruktúrájának fejlettségében is megmutatkozik az önkormányzat pályázati munkájának sikere, hiszen az elmúlt években sorra újultak meg az utak, járdák, közterek. Ezen a téren idén is volt és jövőre is lesz feladata a helyhatóságnak, tájékoztatott Horváthné Makó Judit alpolgármester, akinek fő feladata a településfejlesztés.

– Idén a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatással a Fő utcában és a Dózsa György utcában tudtunk előre haladni a járdaépítésben. Összesen 700 méteres szakaszon létesítettünk térköves járdát, és megerősítettük a kapubejárókat. A Magyar Falu Program keretében idén befejezzük az Árpád utca belterületi részének aszfaltozását. Szintén a Magyar Falu Programból valósulhat meg a község köztemetőjében a ravatalozó felújítása. Időközben jelentősen megnövekedtek az építőanyagárak, amelyek a pályázatokban még a 2021-es árszintet tartalmazták. Emiatt komoly szakmai egyeztetés előzte meg a beruházások megvalósítását: miként lehet a műszaki tartalmat csökkenteni úgy, hogy beleférjünk az elnyert támogatásokba, és ne kelljen ezekhez önerőt tenni. Ez a kérdés a jövő évnek is fontos kritériuma lesz, mert minimalizálni szeretnénk kiadásainkat.

A Vidékfejlesztési Programon 280 millió forintot nyertünk több külterületi útszakasz, valamint a Szentgyörgyvár és Alsópáhok közötti átkötő út rekonstrukciójára, amely az elmúlt évek az egyik legnagyobb volumenű beruházásként valósulhat meg. Megkezdtük a pályázati projekt előkészítését, melyhez 5 százalékos önerőt kell biztosítanunk. A nyílt közbeszerzési eljárás lezárását követően elindulhatnak a munkálatok, melynek befejezése 2023. szeptember végére várható.

A 270 éves alsópáhoki iskola novemberi jubileumi ünnepségén

A Magyar Falu Programon elnyert támogatásból közterület-karbantartó eszközparkunkat tudjuk bővíteni. Rézsűkaszát, mini rakodógépet és ágaprítót szerzünk be jövő év június végéig. Ugyancsak ezen program keretében elnyert támogatásból a Dózsa György utca keleti oldali járdájának felújítását valósíthatjuk meg, a Csali-parktól Sármellék irányában 200 folyóméteren.
Szintén jövő évi feladat lesz a zártkerti csapadékvíz-elvezető rendszer több szakaszának megújítása. A temető alatt részben zárt illetve részben nyílt rendszert építünk ki, amely a Páhok-patakba vezeti a dombokról lejövő csapadékvizet. A projekt megvalósítására a TOP-programon nyertünk támogatást.

Alsópáhok civil egyesületeik és szervezeteik színvonalas tevékenységéről is folyamatosan hírt ad magáról. Erről is beszélgettünk az alpolgármesterrel.
– Mindnyájunk örömére szolgál, hogy a Covid-járvány után visszatértek kis közösségeink a település civil életébe. A Bodzavirág Népdalkör, az Allegrezza Kamarakórus, a Nefelejcs Nyugdíjas Klub aktív résztvevői voltak idei rendezvényeinknek. Fellépéseikkel a környező települések programjait is színesítik. Kézimunka szakkörünk hetente tart foglalkozást, amelyeken újabb és újabb alkotások születnek. A Vöröskereszt helyi alapszervezete tevékenységéhez hűen véradásokat szervezett. Megoldotta azt is, hogy egy sürgős műtéti beavatkozásnál legyen elegendő vér. Emellett adományokat gyűjtött a rászorulóknak és az ukrán menekülteknek. Októberben megrendeztük az Aranykorúak találkozóját, amely korábban szintén elmaradt a járvány miatt.

Találkozó az advent jegyében az alkotóházban

Az önálló beavatkozásra jogosult önkéntes tűzoltó egyesületünk a Zala Tűzoltó Kupa idei fordulójában, a női és férfi kategóriában egyaránt az élen végzett. Idén befejezték új szertáruk építését is. A megyei III. osztály keleti csoportjában játszó futballcsapatunk a 2022-23. évi bajnokság félidejét ugyancsak az élen zárta. Szót érdemel polgárőr egyesületünk is, amelynek tagjai önkéntes munkájukkal segítették rendezvényeik megvalósulását. A Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház advent második vasárnapján összejövetelt szervezett, amelyre mindazon kézműves műhelyek képviselőit meghívták, akik foglalkozásokat tartottak az év folyamán. Az Allegrezza Kamarakórus ünnepváró dalokat adott elő az eseményen, amely igazán jó hangulatban telt el.

Alsópáhok a 2022-es esztendőt is szép eredményekkel zárja. Képviselő-testületünk nevében is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik mindezt elősegítették munkájukkal. Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikeres, boldog, új esztendőt kívánunk a település valamennyi lakójának, mondta végül Czigány Sándor és Horváthné Makó Judit.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK