2023.06.02., péntek - Kármen, AnitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szerencsehozó kéményseprők

2021. január 04. hétfő, 17:20
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az idősebb korosztály még hisz abban, hogy szerencsét hoznak, és sokan máig megfogják a ruhájukon a gombot, ha kéményseprőt látnak. A fiatalok közül már kevesebben ismerik ezt a hagyományt, vagy inkább babonát. Ennek ellenére a város és a megye lakossága szinte mindig pozitívan fogadja a házakba becsengető kéményseprőket.

 Újévi köszöntés a városházán

A polgármester irodájában fogadta a kéményseprőket

A járvány ellenére az idei év is azzal kezdődött, hogy kéményseprők jártak a városházán. Régi szokás, hogy a polgármesteren keresztül kívánnak szerencsés esztendőt az itt élőknek. Az újévi koccintáson Balaicz Zoltán elöljáróban elmondta: a tavalyi év a járvány miatt sajnos nem úgy alakult, ahogy szerették volna, talán az idei esztendő pozitívabb, örömtelibb lesz. Bár 2021 első fél évét is a járványkezelés és a gazdasági károk enyhítése jellemzi majd. Azért bíznak abban, hogy az év második fele könnyebb lesz. A kéményseprők köszöntése és a közös a koccintás ezért most azt is jelképezi, hogy néhány hónap múlva talán boldogabb és szerencsésebb időszak következik mindannyiunk számára – fogalmazott a polgármester.

Kerkai László kéményseprő, a katasztrófavédelmi igazgatóság megyei csoportvezető helyettese elmondta: munkájukat annyira nem befolyásolta a koronavírus. A tavalyi esztendőben a társasházak ellenőrzése volt a cél, amit sikerrel teljesítettek. A tervezett helyszíneket mind végigjárták. Jó ütemben halad a termofor kémények kiváltása is. A lakosság nagyon együttműködő, pozitívan állnak hozzá a cseréhez. 

Kerkai László, Fodor Sándor és Balaicz Zoltán egy szerencsésebb új esztendőre koccintott

A csoportvezető helyettes arról is tájékoztatott, hogy tavaly Zalaegerszegen és környékén nem történt halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezés. A kéményseprők továbbra is a katasztrófavédelmi igazgatóság keretein belül látják el feladataikat. A megyeszékhelyen kilenc fő dolgozik, a megyében pedig összesen huszonkét kéményseprő munkálkodik. A szakemberek utánpótlása folyamatos; aki kéményseprő szeretne lenni, annak a fővárosban kell egy szakmunkásképzést elvégeznie.

A lakosság körében ez a szakma pozitívnak számít. Mindenki tudja, hogy veszélyelhárító, életmentő tevékenységet végeznek, emiatt megbecsülés övezi a munkájukat – tette hozzá Fodor Sándor kéményseprő.

A szakemberek a polgármesterrel koccintva kívántak boldog új évet, sok szerencsét és – ami most különösen fontos – jó egészséget a város polgárainak.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK