2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Településeket kapcsol össze

2022. szeptember 13. kedd, 20:23
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Hivatalosan is átadták az új kaszaházi kerékpáros hidat – és pihenőt. A biciklisek már a nyár folyamán használhatták a város legújabb kerékpáros nyomvonalát, és a kerékpáros egyesületek tagjai is többször tesztelték az utat. Az átadással együtt lezárult a Zöld Zala-Part – Turisztikai célú kerékpárútfejlesztés a Zala mentén és Gébárton elnevezésű projekt. A rendezvényre a kaszaházi híd mellett kialakított kerékpáros pihenőhelynél került sor.

Új kerékpárút Pózva és Zalaszentiván felé

Balaicz Zoltán polgármester bevezetésképpen elmondta: 600 millió forintos beruházással, 4,5 kilométer hosszan épült meg az új útszakasz, melyhez a Zala folyó fölött egy híd is épült. A kialakított kerékpáros meder azt a célt szolgálja, hogy az út egy esetleges árvíz idején is használható legyen. A kerékpárút-hálózat fejlesztéssel az önkormányzat egyrészt szeretné biztosítani a belvárosban az alternatív közlekedés lehetőségeit, másrészt pedig összekapcsolni a centrumot a peremkerületekkel és a környező falvakkal. Az elmúlt években több szakasz megújult, illetve új utak létesültek. 2019-22 között 1,6 milliárd forintból összesen 18,8 kilométer kerékpárút épült. A mostani projektzáró nem jelenti a fejlesztés végét: a cél az, hogy megépüljön a Zalaegerszeg-Teskánd közötti vonal, illetve, hogy legyen Botfa felé is egy „kikötés” a Zrínyi utcából – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a tervezésnél kikérték a városban működő kerékpáros egyesületek véleményét, így az egyes szakaszok közös munka eredményeképpen születtek.

Az átadáson részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, aki beszédében hangsúlyozta: olyan közlekedésfejlesztésre van szükség napjainkban, ami lehetőséget teremt az alternatív eszközök használatára. Mindenkit arra buzdít, hogy próbálják meg kétkeréken elérni munkahelyüket, iskolájukat, hiszen a kerékpár nemcsak egészséges, hanem költséghatékony megoldás is. Bali Zoltán alpolgármester mindehhez hozzátette: biztonságos, jól tervezett kerékpárútjai vannak a városnak, és számos peremkerület, illetve szomszédos település elérhető már biciklivel. Örömteli, hogy a civilek és szakmai szervezetek bevonásával sikerült a terveket elkészíteni.

A rendezvényen jelen volt Böjte Sándor Zsolt és Németh Gábor önkormányzati képviselő, valamint Dormán Miklós zalaszentiváni polgármester. Többek között elhangzott: a kerékpárút-fejlesztés összeköttetést jelent a városok és falvak, valamint belváros és az egyes településrészek között. Bekapcsolva így az embereket Zalaegerszeg vérkeringésébe.
Az új útszakaszt – mely a Mindszenty tértől indulva Pózva és Zalaszentiván felé halad – a kivitelező cég nevében Pethő István, a Sprint Kft. ügyvezetője jelentette készre.

Lapunk érdeklődésére Czeglédy András, az Egerszegi Bringaklub és Természetjáró Sportegyesület szóvivője, és a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület elnöke elmondta: annál is inkább örülnek az avatásnak, mert tizenkét éve várnak erre az útvonalra. Konkrétan azóta, amióta a Zala-völgyi kerékpárút részeként elkészült a zalaszentiváni szakasz. - Bíztunk benne, hogy Zalaegerszeg minél előbb rácsatlakozik az útvonalra, de csak most kerülhetett erre sor. Megérte a várakozást, jó minőségben épült meg az új útszakasz – fogalmazott. Hozzátette: a Bringaklub a kivitelezési munkákkal egyidőben ismerte meg a terveket, és ezt követően szakmai véleményt is megfogalmaztak. Sőt a kész útszakaszt is többször bejárták, ellenőrizték, majd apróbb észrevételeket tettek, hogy min kellene esetleg módosítani, finomítani. Javaslataik más kerékpárút-szakaszok esetén is voltak. Többször kifogásolták például az átvezetéseknél a magas küszöböt. Ezek már a Rákóczi úti szakaszon és itt sem jelentettek problémát, mert a kivitelezők odafigyeltek arra, hogy ne legyenek ilyen jellegű szintkülönbségek; az átvezetést szegély nélkül tervezték. Hozzátette: a Bringaklub tagjai ugyan jobban szeretik a kétirányú kerékpárutat, de mivel ez az új szakasz turisztikai célokat szolgál, a két párhuzamosan is használható sáv talán alkalmasabb arra, hogy csoportok vagy családok közlekedjenek rajta.

A másik civil szervezet, a Zöld Irány Egyesület részéről Szabó Zoltán elnök kérdésünkre elmondta: több ízben használták már a most átadott utat, és úgy érzik, hogy egy kiváló kerékpáros útszakaszról van szó. Mind edzés, mind közlekedés, de aktív szabadidő eltöltés szempontjából is. Örömteli, hogy a gyerekek biztonságosan ki tudnak így jutni az alacsony forgalmú, városon kívüli utakra, vagy a természetbe. Ez a szülőknek is mindig egy megnyugvás. Az elmúlt évek kerékpáros fejlesztéseire úgy reagált: óriási dolognak tartja, hogy a vidéki városok közül Zalaegerszegen ennyire sok bicikliút épül. Azt látja, hogy az ide érkező turisták, vagy sportolók is látják ennek előnyeit, és szívesen használják a kerékpárutakat.

Az új út Zala híd melletti részén pihenő és szervizpont is várja a bringásokat.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK