2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Településmodernizálás Zalatárnokon

2020. december 14. hétfő, 17:45
Szerző: Nemes Norbert
Kelemen Imre jogtudós születési helyén, a felcseperedő Deák Ferenc neveltetésének községében november utolsó csütörtökén két örömteli esemény is zajlott. Egy komplett felújításon esett át a Rózsa utca 350 folyóméteres szakasza, és új eszközökkel, berendezésekkel bővült a közterület rendezését szolgáló gépparkunk – mesélte Soós Zsolt polgármester, akit a településmodernizálás egyéb részleteiről faggattunk.

- Az útátadás kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte, az életminőség javítását célul kitűző falu vezetése folyamatosan „lobbizza” terveit, egyezteti elgondolásait a partnereivel és az eljáró hatóságokkal. A fejlesztésekért köszönetét tolmácsolva arra is emlékeztetett, hogy a jövőben az emelkedő keretösszegű pályázati programoknak újra egyik nyertese lehet az értékeivel jól sáfárkodó község. A bruttó 11 millió forintos útépítő és a bruttó kétmilliós gépbeszerzési beruházást a Magyar Falu Programban elnyert támogatásból finanszírozta az önkormányzat. A Rózsa utca burkolata már annyira kátyús és mélyedésekkel teli volt, hogy szinte járni sem igen lehetett rajta. Van még ebben az utcában olyan zúzalékos szakasz, ahol elkelne az aszfaltréteg, de most csak ennek a kivitelezésnek tudtunk nekifogni. A legrosszabb állapotban lévő, mostanra megújított belterületi utat már birtokba is vették az itt élők, az ide közlekedők. A pályázati forrásokhoz hozzáférve beszerezhettünk fűnyíró traktort és olyan eszközöket (benzinüzemű fűnyíró, lombfúvó) is, amelyekkel a településüzemeltetési csoport dolgozói és a közmunkások szépen karban tudják tartani a közterületeinket. Mint szűk anyagi mozgástérrel rendelkező falu további támogatást remélünk a Magyar Falu Programtól különböző infrastrukturális fejlesztésekhez. Szeretnénk megkezdeni a régi óvodaépületet rendbe tételét, az ott lévő szolgálati lakások modernizálásával. A tavaly őszi önkormányzati választással teljesen átalakult a képviselő-testület személyi összetétele és hivatali felállása.

- A szépen összekovácsolódó új testület számára fontos lett a vonzó helyi élettér kialakítása, a lokálpatrióta szemlélet elterjesztése, a folyamatos infrastruktúra fejlesztés, lakossági összefogással.   Tervben van az IKSZT-épület bővítése, a szennyvízberuházás megoldása, a templom kanyar utáni kishíd szélességének növelése. Működtetjük a körzeti orvosi, idősellátó-, tanyagondnoki -és védőnői szolgálatot is. A külterületről falugondnoki busszal beszállítjuk a gyerekeket, megoldjuk az idősek vásárlásait és gyógyszerbeszerzését. Idén az Orokláni Lovas Egyesülettel karöltve rendezvények tartására sikerült nyerni 650 ezer forintot, de a vírushelyzet miatt a különféle kulturális és ismeretterjesztő programok megtartására csak a vírus elvonulása után kerülhet sor. A pandémia helyzet miatt kútba esett a Mikulás –és a karácsonyi ünnepség, valamint az idősek napi program szervezése is. A falu központi helyszíneinek adventi dekorálására azért nagy gondot fordítottunk. A régi óvodaépület mellett az adventi koszorú közös meggyújtása, a közös karácsonyfa állítás és a Jézus születését váró templomi program nem marad el.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK