2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új fényben a Kvártélyház

2020. február 07. péntek, 12:36
Szerző: -pet-
Befejeződött a Kvártélyház, és a hozzá szervesen kapcsolódó levéltári épület felújítása. A részletekről fénypróbával egybekötött sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Zalaegerszegen kevés az épített örökség, sajnos nagyon sok olyan épület tűnt el a belvárosból, ami a korabeli város hangulatát idézi. Ezért is határoztak úgy, hogy a megmaradt értékeket megőrzik és lehetőség szerint fel is újítják.

Emblematikus épülete a belvárosnak

Az egyik ilyen emblematikus épület a Kvártélyház, mely a Modern Városok Program keretében, mintegy 600 millió forint ráfordítással újulhatott meg az elmúlt bő egy évben. A cél az volt, hogy az 1765-ben épült, majd később több ütemben bővített műemléki védettségű épület homlokzata rendezettebbé, esztétikusabbá váljon, szebbé varázsolva ezzel a városképet is.

A polgármester hozzátette: az is fontos szempont volt, hogy valami pluszt adjanak a helyhez, így egy különleges, több (fény)elemből álló világítás is került a belső udvarra. Ezentúl nemcsak a nyári színház eseményeinek, hanem más városi rendezvényeknek is otthont adhat a belső tér.

Ami a rekonstrukció többi elemét illeti: teljesen megújult a homlokzat, helyreállították a díszeket, kiszellőztették a lábazatot, felújították – néhány helyen pedig cserélték – a nyílászárókat, de a földszinti külső homlokzati falak utólagos szigetelése is megtörtént. 

A sajtóbejáráson részt vett többek között Vigh László országgyűlési képviselő, Böjte Sándor, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője, dr. Gyimesi Endre volt polgármester és Molnár András levéltárigazgató is. A jelenlévők üdvözölték a felújítást, mely által erőteljesebbé vált a Kvártélyház és a levéltár épületének városképi és kulturális szerepe.

A polgármester jelezte: a következő időszakban további emblematikus épületek felújítását tervezik.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK