2020.09.27., vasárnap - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újabb esetkocsi Zalaegerszegen

2017. november 03. péntek, 17:39
Szerző és fotó: Antal Lívia
Újabb, lélegeztetővel, defibrillátorral, gyógyszeradagolóval felszerelt mentőautót kapott Zalaegerszeg, mellyel együtt öt esetkocsi teljesít szolgálatot Zala megyében. Az újszervezésű járművet a városháza előtti téren mutatták be a sajtó képviselőinek.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, az új esetkocsi beszerzése azon túl, hogy javítja a megye sürgősségi ellátását, egyúttal hét új munkahelyet is jelent. Beszélt arról is, hogy 2016 és 2019 között 65 százalékos béremelés valósul meg az egészségügyben, ezen belül jövőre nagyobb bérnövekmény várható. Példaként említette, hogy az orvosok bére tavaly és idén összesen 206 ezer forinttal nőtt. Mint mondta, további béremelést szeretnének végrehajtani, amit az idén teljesülő 4,1 százalékos, valamint a 2018-ban várható 5 százalék fölötti gazdasági növekedés támaszt alá.

Eddig Zalaegerszegről csak egy esetkocsi látta el a helyi valamint a nagykanizsai és keszthelyi kórházak közötti szállítást, ami nagy távolságok miatt is eléggé leterhelt volt, mondta dr. Lórántfy Mária. Az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójának orvos-igazgatója éppen ezért nevezte kiemelt jelentőségűnek, hogy Zalaegerszegen, rövid időn belül egy második esetkocsi is üzembe állhatott. Emlékeztetett arra is, hogy a közelmúltban két új mentőállomást létesítettek Zalalövőn és Söjtörön, hogy minél rövidebb idő alatt odaérjenek a mentőautók a betegekhez. Ezen projekt része volt a meglévő mentőállomások felújítása a zalaegerszegin kívül.

Vincze Luca vezető mentőtiszt megerősítette, hogy a második esetkocsi beállítása Keszthelynek és Kanizsának is nagy segítség lesz. Köszönetét fejezte ki a járműpark bővítéséért, és örömmel szólta arról is, hogy. dr. Muszil Zoltán személyében végre főállású szakorvos is munkába lép december elsejével.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az elhangzottakhoz azt fűzte hozzá, hogy Zalaegerszegen egy vadonatúj mentőállomást kell építeni. A tízből kilenc már megújult, illetve ezek között két újat építettek. Mint mondta, bízik abban, hogy egy-két éven belül a zalaegerszegi is beléphet ebbe a sorba.

Gecse Péter, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az ellátás biztonságának javítása érdekében minden eszközt meg kell ragadni. A város partnerének tekinti a mentőszolgálatot, lehetőségeihez mérten támogatja, illetve továbbra is terveznek olyan közös programokat, melyek e szép hivatás megismerését szolgálják a lakosság felé.

A sajtótájékoztató végén Vigh László jelezte, keresik már a lehetőséget, az új zalaegerszegi mentőállomás 500 és 800 millió forintos építési költéségének biztosításához.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK