2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újévköszöntő Keszthelyen

2018. január 08. hétfő, 11:27
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az egyházak és a helyi önkormányzat képviselői, a térségi települések polgármesterei, hatóságok, hivatalok, intézmények, civil szervezetek vezetői, a város életében meghatározó vállalkozások kaptak meghívást a Balaton Színház Simándy-termében rendezett hagyományos újévköszöntő polgármesteri fogadására, Keszthelyen.

Az ünnepi rendezvényen Dömötör Csaba, miniszterhelyettes (1. kép), a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Keszthely egyik legismertebb polgárát idézte köszöntőjében. Kiemelte: a polgári foglalkozását tekintve orvosként tevékenykedő Csik Ferencnek mindössze négy esztendő felkészülés elegendő volt arra, hogy az 1936-os nyári olimpiai játékokon a 100 méteres gyorsúszásban megszerezze az olimpiai bajnoki címet, majd 1944-ben az életét adta a hazájáért. A várost bátor, elhívatott emberek lakják, akik nagy teljesítményre képesek. Az elmúlt esztendő fejlesztései, az elmúlt tevékeny időszak beruházásai is azt igazolják, hogy az itt élők nem sodródnak az élettel, hanem tesznek is érte és okkal optimisták. A politikus a város további gyarapodáshoz sok erőt és kitartást kívánt.

A helyi választópolgárok bizalmából Ruzsics Ferenc polgármester (2. kép) immár 12. alkalommal köszönthette a meghívottakat, számba véve az elvégzett és készre jelenteni kívánt feladatokat. Jelezte: a következő évben, években majdnem 4 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések. A 2017-es, jubileumok jegyében telt, mozgalmas év eseményeinek felsorolása után bejelentette: „A Zöld város elnevezésű projektre 1 milliárd forintot kaptunk. Ennek a megvalósítása jelentősen hozzájárul a régi vágyunk teljesüléséhez, miszerint alakuljon ki egy Kastély – Fő tér – Balaton-part turisztikai tengely. A pályázati kiírás szerint a rendelkezésre álló összeg hatvan százalékát úgynevezett zöld elemek megvalósítására kell fordítanunk.” Tovább szépül a sétáló utca, a Fő térre kiültetett fák komfortosabb klímát biztosítanak. Épül kivilágított futópálya a Helikon parkban, de játszóhelyek, tanösvények, parkok, olvasókertek, gyógyító pontok létesülnek. Megújul az Erzsébet királyné utca alján található parkoló. Két, egymást kiegészítő pályázaton nyert 1,1 milliárd forint felhasználásával sikerül a Reischl sörház megújítása.

A polgármester szólt a Városi strand 288 milliós fejlesztéséről, a Zeneiskola, a Sopron utcai óvoda, és Zöldmező iskola energetikai modernizálásáról. A Bástya utcától induló Gyenesdiás határáig vezető új kerékpárút épül, a kertvárosban a csapadékvíz elvezetési probléma részbeni megoldására költenek el 200 milliót. Megvalósul az ipari park és a Kísérleti utcai óvoda bővítése és 14 lakás felújításával kívánják segíteni a fiatalok helyben maradását. A leromlott városi területre, és az ott lakók társadalmi hátrányainak csökkentésére 320 millió forintot, a könyvtár bővítésre pedig 40 milliót fordíthatnak.

Az említetteken kívül még humán erőforrással foglalkozó pályázaton is sikeresen vett részt Keszthely. A nem önkormányzati, hanem intézményi, vállalkozói fejlesztéseket vázolva kiemelte: a kórház 130 millió forintos keretből fotovoltaikus kiserőművet épít, a betegbiztonság növelésére pedig 195 milliót költenek el. A Helikon kastélymúzeum milliárdos összegeket használhat fel további helyreállításra, fejlesztésekre. Keszthely régi, turizmussal összefüggő vágyai is teljesülni látszanak. Két év múlva a Hotel Helikon 4 csillagos lesz, megújul a Hullám Szálló, a Via Hotel pedig 5 csillagos szállodaként működik majd tovább. Ruzsics Ferenc a jelenlevők egészségére Keszthely fejlődésére emelte poharát, majd fogadáson látta vendégül a résztvevőket.

A felvázolt beruházások zöme a Területi Operatív Programban valósul meg – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő pohárköszöntőjében kitért arra, hogy nagyon szép fejlődési ívet folytathat tovább Keszthely. A miniszteri biztos arra emlékeztetett: a kormányzat célkitűzése a miniszterelnökség jóváhagyásával megvalósulni látszik, hisz a tervezés és az előkészítés szakasza után startolhatnak a nagy ívű beruházások. Egyes stratégiai fejlesztések érintik majd a Festetics-örökséget, a sármelléki repülőteret és az egyetemet is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK