2022.05.20., péntek - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Választás 2018: Bemutatkoznak a jelöltek

2018. április 03. kedd, 15:35
Szerző: ZalaMédia
Bemutatkozik a Fidesz, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd 1. számú választókerületének (Zalaegerszeg és környéke) jelöltje.

Benke Richárd: Jobbik Magyarországért Mozgalom

Fiatalos erővel, lendülettel, valamint tisztességgel és alázattal szeretném képviselni Zalaegerszeget és a térséget az Országgyűlésben. Környezetgazdálkodási agrármérnökként végeztem, így az élelmiszeripar és a ráépülő feldolgozóipar feltámasztásában látom a kiutat hazánk felvirágoztatásában. Stratégiai szerződést kötünk majd a kisvállalkozásokkal, s a helyi vállalkozókat nem pénzcsapnak, hanem megtartó és értékteremtő szektornak fogjuk tekinteni, többek között a járulékok csökkentésével és a valódi versenyeztetés megteremtésével, kizárva a korrupciót a rendszerből. A dolgozó embereket értékes embertársainknak tekintjük, az ő érdekeikért messzemenőkig kiállunk, hisz ők cipelik a hátukon ezt az országot. A biztos munka mellé felzárkóztatnánk a béreket a nyugati átlaghoz, több lépcsőben, hisz egy zalaegerszegi dolgozónak is megjár az a bér, amit ugyanazon munkáért megkapnak nyugaton is. A kivándorlás rendkívül mértékben sújtja Zala megyét is, ennek megfékezéséhez bérlakásépítési programot indítunk, hogy itt, Zalaegerszegen tudjanak maradni azok a fiatalok, akik helyben keresik a boldogulást. Kormányra kerülve biztosítani fogjuk, hogy 40 ledolgozott év után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak. A korkedvezményes nyugdíjakat felülvizsgáljuk, szakmai szervezetekkel egyeztetve, valamint visszaállítjuk. A kis- és közepes nyugdíjakat megemeljük, a gyógyszertámogatást kiszélesítjük. A kórházi várólistát érdemben csökkenteni fogjuk, a zalaegerszegi kórházat is sújtó orvoshiányt béremeléssel, szakmai megbecsüléssel és ösztöndíjrendszerrel kívánjuk orvosolni. Az oktatásban a diákokat nem csak lexikális tudásra kell tanítani, hanem nevelni is kell, miközben a pedagógus nem az adminisztrációban veszik el, hanem hivatását tudja végezni. A devizahiteleseket megsegítjük, felvételkori árfolyamon visszaváltatjuk a hitelüket és kárpótoljuk őket. A migráció minden formáját elutasítjuk, a kerítést megtartjuk, a határőrséget felállítjuk. Kormányzásunk nulladik lépése a számonkérés lesz: az elmúlt évtizedekben elkövetett bűnöket büntetés fogja követni, mind országos, mind helyi viszonylatban. Hazánkat pedig magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel fogjuk vezetni, hogy Zala megyét ne az elnéptelenedés jellemezze, hanem a fejlődés és a gyarapodás. Ehhez a küzdelemhez, építkezéshez kérem az Önök támogatását április 8-án!


Fodor Zsolt: Momentum Mozgalom

Fodor Zsolt (1988) pedagógiai aszisztens a baki általános iskolában. 2017 októberében lett a Momentum pártoló tagja. A közelmúltban alakult egy, többségében huszonévesekből álló alapszervezetük.   
S hogy miért éppen ezt a szervezetet választotta? Mint mondja, kormányváltást szeretne, befejezni a rendszerváltozást. Egy demokratikus, korrupciótól mentes, jól működő országban kellene élnie mindenkinek. Olyanban, ahol már nem találhatóak meg a régi beidegződések. Ezek nem találhatóak meg a Momentum Mozgalomban, amely egy fiatalos, lendületes csapat.
Olyan Zala megyében szeretne élni, ahol segítik a helyi, innovatív vállalkozások elindulását, ahová megéri visszatérni az egyetem után. Ahol nem hátrány, ha faluban él valaki, mert a jól megszervezett közlekedéssel bárhová könnyen el lehet jutni. És végül olyan megyében lenne jó élni, ahol nem a pártállás határozza meg, hogy mennyi támogatást kap egy település – fogalmazott Fodor Zsolt.
Hozzátette: a Momentum programjával a XXI. századba vezetné az országot és olyan nemzetet építene, amelyet nem az ideológiai harcok osztanak meg, hanem a közös célok.


Góra Balázs: MSZP-Párbeszéd

Góra Balázs (1964) A Zala Megyei Közgyűlés képviselője, a zalaegerszegi Polgári Lövész Egylet elnöke, a zalaegerszegi lőterek vezetője vagyok. Tősgyökeres zalainak és lokálpatriótának tartom magam. Szüleim Pacsán laknak, nyugdíjasok. Erdész-technikusi oklevelet Sopronban, személyügyi szervezői diplomámat Pécsen szereztem. 1990 óta élek Zalaegerszegen. Egy felnőtt fiam van, Máté, aki jelenleg Ausztriában dolgozik.
Magyarország mi vagyunk! Olyan lesz, amilyenné formáljuk, nem pedig olyan, amilyenné a mai cinikus kormány tette. Nem engedhetjük, hogy megfélemlítésre és idegengyűlöletre épüljön egy ország jövője! Nem engedhetjük, hogy a korrupció a törvények árnyékában virágozhasson! Ez az ország többet érdemel!
Mi élhető, demokratikus Magyarországot akarunk! Olyan Magyarországot, ahol az önkormányzat nem nyújt segítőkezet a kormányzati mutyihoz, ahol nincsenek túlárazott földügyek, ahol nem szűnnek meg az önkormányzatok a kistelepüléseken, ahol a zsákfalukba a hétvégén is bemegy a busz. Ahol nem csak az a fiatal tanulhat, akinek van pénze, és nem kell külföldre mennie, dolgozni azért, hogy megéljen. Ahol a műtétekre nem éveket kell várni, és a nyugdíjakból tisztességesen meg lehet élni. Én ilyen országot akarok!
A kampány során sok településen megfordult, sok emberrel beszélgetett. Azt mondja, elszegényedő falvakat láttak, kátyús utakat, járda nélküli portákat. Nincs munkahely, posta, nincs gyógyszertár és bolt sok helyen. Ha igaz, hogy a kormány megszünteti az 1500 fő alatti településeken az önkormányzatokat, a választókerületben több mint 73 településen nem lesz testület, nem lesz polgármester. Megszűnik az önkormányzat.
Góra Balázs szerint le kell győzni az apátiát, a félelmet és az embereknek minél nagyobb számban el kell mennie, szavazni. Az emberek fejébe beültették, hogy nem szabad és nem lehet kérdezni. Ha mégis vannak kérdések, nincsenek válaszok.
Az MSZP-Párbeszéd szövetségnek van programja és van a megvalósításhoz szakértelme, olyanok csatlakoztak a szövetséghez, akik már bizonyítottak – monda a képviselőjelölt.

dr. Paksy Zoltán: Lehet Más a Politika

Miért szavazzak az LMP-re? Kérdezik sokan mostanában. Nos, rövid választ nehéz erre adni.  Mert mi nagyon sok mindent másként csinálnánk – fogalmaz dr. Paksy Zoltán történész-levéltáros, az LMP zalaegerszegi országgyűlési képviselőjelöltje, aki az LMP Zala Megyei Szervezetének alapító tagja, 2014 óta a párt városi önkormányzati képviselője.
Hogy fest Magyarország 2018-ban?
A jelölt szerint a magyar közélet és a politika színvonala mára a rendszerváltás óta nem tapasztalt mélységbe süllyedt. A választási kampány nem szól másról, mint a politikai ellenfélről terjesztett hazugságok és mocskolódás özönéről. A hatalmat 2010 óta gyakorló pártszövetség olyan lehetőséget szalasztott el, amely a legutóbbi száz esztendőben egyetlen elődjüknek sem adatott meg. A szavazóktól nyert széleskörű felhatalmazást nem a társadalom életének javítására, hanem a párthatalom megerősítésére használták. A civil társadalmat nem megnyerni, hanem elnyomni igyekeztek, az államosítás mértéke pedig már a szocializmus időszakát idézi. Az önkormányzatok sorban vesztik el jogköreiket.
A fejlesztési forrásokat, közte az európai uniós százmilliárdokat haszontalan, állami építkezésekre költik, – egy legutóbbi kimutatás szerint például csak futballstadionokra 400 milliárd ment el –, s a túlárazott beruházások nyomán a pénz egy része a pártklientúra zsebébe vándorol.  Semmivé lett a magyar köz- és felsőoktatás elismert magas színvonala is. Mivel a munkabérek a 2000-es évek elejének szintjén ragadtak be, a tehetséges és vállalkozó szellemű fiatalok külföldön próbálnak szerencsét, százezrével hagyják el az országot. Sorban látnak napvilágot a súlyos korrupciós ügyek.
Az LMP kormányra kerülése esetén azonnal hozzálát az osztogatás és fosztogatás rendszerének felszámolásához. Korrupció elleni államtitkárságot állít fel Hadházy Ákos vezetésével.
Visszaállítjuk az önkormányzatok szabadságát. Az a település, város, amelyik kéri, visszakapja az iskoláit. Stadionok helyett a kórházakat újítjuk fel és emeljük az orvosok, az ápolók és a szociális ágazatban dolgozók bérét. Csökkentjük a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások terheit. Adómentessé tesszük a minimálbért!
Első intézkedések egyikeként növeljük a családi pótlék összegét és 50 ezer forintra emeljük a minimálnyugdíjat is! Mindkét intézkedést már beterjesztettük a parlamentnek, de a Fidesz leszavazta. Az egyszülős családokat ugyanolyan támogatásban részesítjük, mint a teljes családot.
Az elsők között fogjuk megoldani a devizahitelesek ügyét is a Magyar Nemzeti Bankban felhalmozott nyeresége terhére. Ugyancsak az első évben fogjuk a közalkalmazottak bérét emelni, mert a jelenlegi bértábla szerint minden közalkalmazott, végzettségtől függetlenül, a takarítónőtől a diplomásig a bérminimumot keresi!
A mi programunk, amelyet nem a választási kampányra fogalmaztunk meg, hanem már évek óta hirdetjük, a mindennapi élet problémáira ad választ!

Vigh László: Fidesz MPSZ

2014-ben választási ígéretem volt, hogy a térség gazdasági életét fellendítjük. A fejlődéshez gazdasági növekedésre, új munkahelyekre van szükség, mely terén a választókerület országos szinten is kiemelkedően teljesített. Zala megyében a munkanélküliségi rátát a 2010-es 12,6%-ról 2017-re 4% alá sikerült leszorítani. Zalaegerszegen az előző négy évben több mint háromezer új munkahely jött létre, 2017 végére 2,7 százalékra csökkent a regisztrált álláskeresők aránya a városban.
A jövőben is segíteni szeretnénk a helyi vállalkozásokat, új ipari parkok kialakításával, a szakképzési rendszer, valamint a különböző felsőoktatási intézményeinek fejlesztéseivel.
A 42 milliárd forintos járműipari tesztpálya projekttel végre sikerült egy valódi nagyberuházást Zalaegerszegre telepíteni, mely az egész térség számára kitörési pont lehet. A 2018-ban beinduló pályára több nemzetközi céget is Zalaegerszegre szeretnénk csábítani, amellyel újabb, minőségi, jól fizető munkahelyeket hozunk létre.
A tesztpálya fejlesztéséhez és a „smart city” programhoz kapcsolódóan Zalaegerszegen alakítják ki az 5G adatátviteli technológia tesztkörnyezetét, amelynek révén a járműiparban és az infokommunikációban is a világon vezető szerepre törekszik Magyarország. Zalaegerszeg és Balatonszentgyörgy között "okos" autóútként épül meg az R76-os gyorsforgalmi út. A 165 milliárd forintos útépítés révén végre közelebb kerülünk a 235 kilométerre fekvő fővároshoz, ami a megyeszékhelyen élők, az itt működő cégek érdeke is.
A Zalaszentiván és Zalaegerszeg közötti iparvágányon egy új logisztikai központot és konténerterminált létesítünk, mely az itt működő, vagy ide települő cégeknek óriási versenyelőnyt biztosít.

A Modern Városok Programnak köszönhetően felújítjuk a Göcsej Múzeumot, valamint Mindszentyneum néven új zarándokközpont épül. Megkezdődik az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ kiépítése. Új uszodát építünk 50 méteres, 10 pályás medencével, tanuszodával, kültéri medencével.

A Göcsej Falumúzeum interaktív múzeummá fejlesztésével az ország egyik legjobb skanzenjét alakítjuk ki. Régi feladatunk került célegyenesbe, hiszen új mentőállomást építünk a megyeszékhelyen.

A három zalaegerszegi egyetemi karnak 4,4 milliárdos értékben sikerült forrást előteremtenünk, aminek köszönhetően új Duális Képzőközpont, valamint Innovációs Tudásközpont létesül, megújulnak a jelenlegi épületek, valamint több kutatás-fejlesztési programot is el tudunk indítani a városban.

A város történetében még soha nem volt példa olyan mértékű fejlesztésekre, mint amiket most indítottunk útnak. Bízom benne, hogy sikeresen meg tudjuk védeni az elmúlt években közösen elért eredményeinket és magyar hazánkat, kultúránkat, hogy továbbra is a fejlődés útján maradhasson a zalai térség.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK