2020.10.28., szerda - Simon, SzimonettaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Béke-liget sérült a legjobban

2017. augusztus 17. csütörtök, 17:18
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A nyári intenzív viharok során a Béke-liget fái szenvedték el a legnagyobb károkat. Csak a június végi viharban három nagyméretű japán akác dőlt ki, összesen 32 darab fa sérült, melyek közül kilencet ki is kellett vágniuk a szakembereknek, hiszen azok balesetveszélyessé váltak.

És ez csak a Béke-liget. A viharok a város területén több mint száz helyszínen okoztak komolyabb károkat; magán- és önkormányzati ingatlanok esetében egyaránt. Legtöbbször letört ágak, kidőlt fák, elmozdult oszlopok és villanyvezetékek miatt értesítették a polgármesteri hivatal kollégáit.

 Kétszer csapott le nagy vihar a városra

Cseke Tibor, a műszaki osztály helyettes vezetője lapunkat arról tájékoztatta: először a június 28-i nagy intenzitású csapadék és orkán erejű szél okozott gondokat a városban. A viharnak terebélyes fák estek áldozatul, a leszakadt ágak pedig a gyalogos –és gépjárműforgalmat, parkoló autókat is veszélyeztették. Komoly károk keletkeztek továbbá a csapadékvíz-elvezetésben is. Többek között a Pózva utcai és a Vizslaréti árokban, valamint a Kosztolányi utcai parkolóház előtt.

A júniusi égzengés nem kímélte az Alsóerdőt sem. Ennek kezelése jórészt a Zalaerdő Zrt. hatásköre, ám a vihar fát döntött az egykori napközis tábor területére, ami épp egy felsővezetéket talált el; négy villanyoszlop sérült meg. A tábor területe az önkormányzat kezelésében áll, ezért ott is helyreállítási munkák zajlottak.

A műszaki osztály adatai szerint a Béke-ligeten kívül a legnagyobb károkat – a teljesség igénye nélkül – a Platán sor, a Zrínyi út, a Dózsa liget és a kórház keleti oldalának fái, a Bíró Márton utca, a Május 1. liget, a Vizslapark, a Göcseji úti temető, az Olai temető és a botfai Hűvös kastély előtti fák szenvedték el. A helyreállítási munkák során, a veszélyes és speciális technológiát igénylő áglevágásoknál alpinisták munkáját is igénybe vette az önkormányzat.

Az osztályvezető-helyettes hozzátette: már éppen végeztek volna a június 28-i vihar okozta károk felszámolásával, amikor augusztus 10-én este egy 100 kilométer/órás, orkán erejű szélvihar csapott le a városra, ami szinte ugyanezeken a helyszíneken okozott újabb – és sokszor életveszélyes – problémákat. A Béke-liget fái közül újabbak estek áldozatul, sőt ez a vihar már a Parkerdőt sem kímélte.

Érdeklődésünkre, hogy mi lehet az oka annak, hogy a Béke-ligetben néhány nagyméretű, egészségesnek tűnő fa gyökerestől fordult ki, a szakember elmondta: a liget egy speciális helyszín abból a szempontból, hogy a talajban rengeteg a törmelék, ami még a II. világháború idején került oda. A földbe így nem tudtak a fák gyökerei rendesen megkapaszkodni, s ez okozza a problémát.

Az önkormányzat szakemberei dolgoznak azon, hogy hogyan lehet a talajt rendezni, illetve a Béke-liget faállományát pótolni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK