2023.10.05., csütörtök - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ahogy Galambokon gondolják

2017. augusztus 18. péntek, 14:39
Szerző és fotó: Antal Lívia
Galambok önkormányzata idén a tanyafejlesztési program keretében létesített gyümölcsössel tovább bővítette mezőgazdasági tevékenységét, így a jövőben már négy hektáron gazdálkodhat a zöldségeskerttel együtt. Mindezt kiegészítendően az elnyert TOP-pályázati támogatással lehetőség lesz az élelmiszer-előkészítő tevékenység végzéséhez szükséges korszerű feltételek biztosítására, a tároló kapacitás kialakítására, valamint termelői piactér létesítésére.

Április 30-án fejeztük be  a közel kéthektáros gyümölcsös telepítését, amit egy használaton kívüli önkormányzati területen alakítottunk ki – avatott a részletekbe Bertók Ferenc polgármester. – A tanyafejlesztési pályázat révén kerítést építettünk a rendbetett terület köré, ahol összesen 520 tájjellegű gyümölcsfát – szilvát, körtét és almát – ültettünk el. Néhány fa már meg is mutatta termését, ugyanakkor az aszály miatt rendszeresen öntözni kellett a gyümölcsöst. Az elnyert támogatásból traktort, két mobil tárolót, aszaló berendezést és a műveléshez szükséges kisgépeket is vásárolhattunk.

Önkormányzatunk mezőgazdasági tevékenységét bővítendően létesítettük a gyümölcsöst, a két évvel ezelőtt létrehozott zöldségeskert mellé, így a tavaly alkalmazott 65 közmunkást értékteremtő elfoglaltsággal bíztuk meg. Idén viszont már csak 30 fő foglalkoztatására nyílt lehetőségünk. Mindez nagyobb szervezést kíván meg a kibővült feladatok maradéktalan elvégzését illetően, nem beszélve arról, hogy a településüzemeltetési feladatokat is meg kell oldanunk ezzel a létszámmal a takarékos gazdálkodás érdekében.

– Milyen fejlesztéseket valósítanak meg idén?
– Az adósságkonszolidációs pályázat keretein belül újulhat meg óvodánk, ahol éppen most zajlanak a munkálatok. A beruházásnak köszönhetően régóta vágyott célunk valósulhat meg a tető és a vizesblokkok teljes cseréjével, valamint 3 utca és egy járdaszakasz felújításával. A közelmúltban ugyancsak vadonatúj tetőszerkezetet kapott a sportöltöző épülete a villamos hálózat felújítása mellett. Hamarosan a vizesblokkok teljes korszerűsítését és a nyílászárók cseréjét kezdjük el, mindezt saját erőből, mert a sportöltöző felújítására beadott pályázatunk nem járt számunkra kedvező eredménnyel.

– Szolgáltak-e jó hírrel a TOP- programos pályázataik?
– Igen, mégpedig a gazdaságfejlesztésre benyújtott pályázatunk kapott zöld utat. Ez az építési projekt három elemből áll. A korábban megvásárolt húsbolt teljes felújítása mellett lehetőséget biztosit az élelmiszer-előkészítő, -tároló tevékenység bővítésére. Ezen felül a faluközpontban felépítünk egy komplett piacteret pavilonszerű árusítóhelyekkel és vizesblokkal. A program céljának harmadik elemeként a Petőfi u. 2. szám alatti többfunkciós ingatlanban az étkezőkonyha felújítását valósíthatjuk meg, az épület akadálymentesítésével, valamint tetőszerkezetének, vizesblokkjának és villamos hálózatának korszerűsítésével.

Örömünkre szolgált, hogy maga a pályázati kiírás is egybecsengett elképzeléseinkkel, hogy ezt a három fejlesztést egymásra építve valósíthassuk meg az önkormányzati vagyongyarapítás érdekében. Tavaly nagyon szép termésünk volt. Szinte egész évben el tudtuk látni az önkormányzati konyhát, és szociális célú felhasználásra is jutott. Az eladásból származó bevételből egy platós teherautót is vásárolhattunk. Idén a szárazság nem kedvezett a terméshozamoknak, de mint tudjuk, a mezőgazdaság teljesítménye igencsak időjárásfüggő – mondta végül Bertók Ferenc polgármester.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK