2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Áthelyezés, vagy csak elmozdítás?

2021. május 31. hétfő, 19:13
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Az eredeti példány 1919-ben készült, amit 1925-ben állítottak fel a budapesti Margitszigeten a Magyar Atlétikai Club sportpályája előtt. Egy dinamikus figurát láthatott a közönség: íját feszítő, izmos, mozgásban lévő férfialakot formált meg a művész. Később ugyanez a szobor Kaliforniába került, mert szemet vetett rá egy new yorki trösztelnök.

Méltóbb környezet járna az Íjásznak

Kisfaludi Strobl Zsigmond Íjász című szobráról van szó, melyből több is van a világon. Maga a művész is azt vallotta, hogy ez az egyik legnépszerűbb, legsikeresebb szobra. A margitszigeti „eset” után a főváros is rendelt tőle egy újabb bronzöntvényt, amit 1929-ben a Műcsarnok és a jégpálya közötti területre állítottak fel. Később aztán a Szovjetunióba, Indonéziába és Svédországba is került egy-egy példány. Egy pedig a zalaegerszegi sportcsarnok előtti téren található, immár 1984. június 25-e óta. (Ezt megelőzően a köztéri alkotás egy ideig a Göcseji Múzeum előtt „állomásozott”.)

A nemrégiben napvilágot látott zalaegerszegi kulturális koncepcióban az olvasható, hogy dr. Kostyál László művészettörténész, múzeumigazgató javaslatára felmerült az Íjász áthelyezése. Jelenleg ugyanis nem érvényesül igazán az alkotás a Sportcsarnok előtti (vagy inkább melletti) részen. A koncepció szerint az új sport- és rendezvénycsarnok megszépült terén kellene elhelyezni úgy, hogy a szobor összhangba kerüljön a környezetével.

A témával kapcsolatban megkerestük dr. Kostyál Lászlót, aki lapunknak elmondta: Kisfaludi egyik legigényesebb, legszebb szobráról van szó, amit a mostaninál egy sokkal frekventáltabb helyszínen tudna elképzelni. Szerinte a tér szélén, a kerékpárút szomszédságában egyáltalán nem érvényesül a figura, és a környezete is eléggé kopár. Az új sportcsarnok, és az előtte lévő tér látványterve viszont bizakodásra ad okot.

A kép alapján ugyanis az látszik, hogy a tervezők úgy alakították ki a teret, hogy abban a szobor hangsúlyosabb szerepet kap. A környezet rendezésével méltóbb közegbe kerülhet, vagyis szervesebb része lesz az újonnan kialakított térnek. Így az is elképzelhető, hogy az áthelyezés végül csak egy néhány méteres elmozdítást jelent majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK