2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Czobor Mátyás szobra a ligetben

2022. május 16. hétfő, 16:25
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Posztumusz díszpolgári címben részesült Czobor Mátyás, Zalaegerszeg 1918-36 közötti polgármestere. A jeles alkalomból egy új köztéri szoborral is megemlékeztek a városfejlesztő, városszépítő elődről.

  Új köztéri alkotás a belvárosban

Béres János szobrászművész carrarai márványból faragott alkotását a Május 1. ligetben állították fel. A mű azért került zöld környezetbe, mert Czobor volt az elindítója a „Virágos Zalaegerszegért” programnak, ezenkívül a város ezen térsége is az ő ideje alatt épült ki. Ráadásul a közelben van a róla elnevezett utca, valamint az a hely, ahol egykori lakóháza állt – mondta a szoboravatón Balaicz Zoltán. A polgármester megköszönte Béres Katalin történésznek a szakmai segítséget, hiszen az ő kutatásai révén ismerhettük meg Czobor életútját. De dr. Gyimesi Endre polgármesternek is köszönetet mondott, mert hivatali ideje alatt ő teremtette meg a „Czobor-kultuszt”. Nem véletlen, hogy az avatóbeszédet is az egykori polgármester mondta az ünnepségen.

Dr. Gyimesi Endre felidézte Czobor Mátyás életét és városvezetői érdemeit, de kudarcait sem hallgatta el. Mint mondta, az első világháborút követően nagyon nehéz helyzetben lett a város első embere. Meg kellett küzdeni az adósságtengerrel, a lakáshiánnyal, munkanélküliséggel, és a háború utáni borzalmas állapotokkal. Ezenkívül a nagypolitika változó igényeihez is alkalmazkodnia kellett. Mindezek ellenére városfejlesztő-, városépítő politikus lett, aki a legendák szerint a minisztériumok réme volt. Mindig újabb és újabb ötletekkel kopogtatott a miniszterek ajtaján. Rengeteg olyan középületet köszönhetünk neki, melyek ma is meghatározzák Zalaegerszeg arculatát, számos új utca és városrész létesült polgármestersége alatt. A falusias településből virágzó város lett. A sok fejlesztés miatt ugyanakkor eladósodott a megyeszékhely, ami politikai bukásához vezetett. Bár követett el hibákat, az soha nem saját meggazdagodása érdekében történt – fogalmazott Gyimesi Endre. 

Béres János műve Czobor portréjából, illetve egy talapzatként szolgáló mészkő hasábból áll, melyre faragott növényi motívumok, virágok „futnak fel”. Utalva a néhai polgármester virágos város programjára.

A szobrászművész lapunk érdeklődésére elmondta: a Czobor-szobor egy sorozat része, hiszen carrarai márványból már Zalaegerszegen és más településeken is készültek alkotásai. A faragásban az az izgalmas számára, hogy a munka során nem lehet melléütni egyszer sem, mert akkor megy minden a „kukába”. A portré több fotó alapján készült, és a már idősebb Czobort ábrázolja; aki végrehajtotta nagy elképzeléseit. Hiába dolgozik fényképekről, az alkotáshoz akkor is ihletett állapotba kell kerülnie, és el kell csípnie valamit a megformálandó alak személyiségéből. A néhai polgármestert joviális, reneszánsz emberként látja, és ezt próbálta átültetni a szoborba is.

Az avatás alkalmából emlékplakettet kapott Béres Katalin és dr. Gyimesi Endre, valamint Pintér János (Czobor Mátyás oldalági leszármazottja), és Horváth István a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője (képünkön az átadás utáni pillanatok).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK