2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dióskál megfontoltan tervez

2023. július 20. csütörtök, 10:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Dióskál gyönyörű természeti környezetben fekszik, területét dombok és völgyek alakítják. Egyik ilyen, erdőkkel határolt völgyben található a település közösségi tere, amit évek alatt fejlesztett fel az önkormányzat. Két energetikai felújítás köti le jelenleg a helyhatóság figyelmét, ami az óvodában hamarosan befejeződik és kezdődik a hivatalban. Kun Marcell polgármesterrel beszélgettünk.

Kun Marcell polgármester és Farkas László díszpolgár

– Első ütemben a játszóteret és a felnőtt fitneszparkot alakítottuk ki. Tavaly ősszel négy kiülős pergolát helyeztünk ki, magas virágágyásokat és növényeket telepítettünk. A villanyhálózatot is kivezettük a közösségi térre, amely így nemcsak rendezvényeinket szolgálja ki, de felszereltsége révén egyformán kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek és felnőtteknek.
Sok év után az óvoda felújításának is neki tudtunk állni. A történet 2018-ra nyúlik vissza. Akkor nyertünk két energetikai pályázatot a TOP-programon az óvoda, illetve a hivatal épületére, amelyek megvalósítása azért csúszott, mert a két pályázat összevonása miatt nyílt közbeszerzési eljárást kellett hirdetnünk. Tavaly az óvoda belső felújítására is nyertünk támogatást a Magyar Falu Programból. A munkát ősszel kezdtük meg az egycsoportos óvodában, amelynek a végéhez közeledünk. A rekonstrukció miatt a faluházban helyeztük el a gyerekeket, akik szeptemberre visszaköltözhetnek a kívül-belül megújított intézménybe. Az óvoda udvarára egy fedett kiülőt, és hat új játékot telepítünk még saját költségen.

Az önkormányzati hivatal épületének energetikai felújítását hamarosan megkezdjük. Szerettük volna, ha belsőleg is megújul, de ez egyelőre nem jött össze. A beruházásban az ablakok cseréje, külső szigetelés és vakolás, valamint a fűtés korszerűsítése valósul meg új gázkazánokkal és a felső szinten a radiátorok cseréjével. Önkormányzatunkat az intézmények fenntartása tekintetében nagyon magas rezsiköltség terheli, így minden ilyen beruházás fontos, amellyel kiadásainkat csökkenteni tudjuk. Ezt várjuk el a hivatal energetikai fejlesztésétől is, amely már megmutatkozott az egészségháznál. Felújításával és szigetelésével harmadára csökkentek kiadásaink.

– Vannak-e további terveik, és milyen lehetőséget lát azok megvalósulására?
– A Magyar Falu Programra szeretnénk pályázatot benyújtani útfelújításra és várjuk a további lehetőségeket, mert pénzügyi forrás hiányában nincs igazán mozgásterünk. Minimalizáltuk a költségeket és próbálunk nagyon takarékosan működni. Az állami finanszírozás gyakorlatilag semmire sem elég. Sajnos Dióskál Szentpéterúrral együtt az ország 300 legszegényebb települése közé tartozik, amellyel bizony nem dicsekedhetünk. Azt nem értem, és nehezményezem is, miért késlekedik a finanszírozás, amellyel ki tudnánk jönni ebből a helyzetből?

– Milyen közösségi rendezvényeket tartottak?
– Június elején gyereknapot tartottunk, nagyon jól sikerült. A rá következő héten családi napra invitáltuk az óvodásokat és szüleiket, a zalakarosi kilátónál piknikeztünk. Június 29-én egy bensőséges ünnep keretében adtuk át a díszpolgári címet Farkas László plébánosunknak, felszentelésének 48. évfordulóján, aki Dióskált és a környező falvakat immár 43 éve szolgálja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK