2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy zalaegerszegi anyaotthon diplomaterve

2023. október 03. kedd, 17:53
ZalaMédia
Zalaegerszegi témát választott diplomamunkájának Bánkuti Eszter, a BME Lakóépülettervezési Tanszékének végzős hallgatója. Épülettervével a válságba került anyák és gyermekeik lakhatási lehetőségeit vizsgálta, a korábbi Petőfi-laktanya egyik területrészének revitalizációjával - olvasható az Építészfórumon.

A Petőfi-laktanya területére álmodta meg az épületet a végzős egyetemista
 

Az internetes szakportál cikkében a végzős hallgató arról ír, hogy diplomamunkájában a nehéz helyzetbe került családok lehetőségeit vizsgálta, célja pedig egy olyan átmeneti otthon, anyaotthon megtervezése volt, amely biztonságot nyújt és lehetőséget biztosít az édesanyák és gyermekeik számára életkörülményeik rendezésében.

A tervezésnél a biztonság és a barátságosság került fókuszba, amelyek a funkciónak megfelelő kialakítás mellett, a jövőbeni lakók nyugalmát segítik elő, könnyítve ezzel nehéz helyzetüket. Fontos a privát- és közösségi terek megfelelő aránya, melyek elősegíthetik a családok pihenését, a családi élet megélését, de a közösségépítést, társadalmi beilleszkedést is.

Forrás: Építészfórum

Helyszínül egy olyan területet választott, amely a város külső-középső részén helyezkedik el. Zalaegerszeg nyugati részén található az egykori Petőfi Sándor katonai laktanya, melynek egy része jelenleg még beépítetlen (a többi részén a Pannon Egyetem épületei találhatók).

A tervezésnél egy 10 lakószobás épület került itt kialakításra, melyek bútorozása könnyen változtatható, ezáltal igazodni képesek a családok létszámához. A munka során egy keretes beépítés mellett döntött a fiatal építészhallgató, amellyel kialakul egy zárt belső udvar az épületszárnyak ölelésében. Ez a belső udvar lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermekeket az édesanyák önállóan kiengedhessék a szabad levegőre. 

Ami az anyaghasználatot illeti, Bánkuti Eszter diplomamunkájában olyan építő- és burkolóanyagok használatát részesítette előnyben, melyek barátságos, természetközeli érzetet nyújtanak a szemlélőknek és a használóknak.

Eredeti cikk galériával itt:

https://epiteszforum.hu/anyaotthon-zalaegerszegen--bankuti-eszter-diplomaterve?fbclid=IwAR2HLBbB03WSJmijFAnbl4eBBj5-sJvPdCf5_nrmFvYKzOnWSk1d2O448ek

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK