2021.10.18., hétfő - LukácsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felavatták Vaszary Kolos szobrát Keszthelyen

2018. május 07. hétfő, 20:44
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
A Bencés Diákszövetség Zala Megyei Szervezetének kezdeményezésére a helyi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Alap, vállalkozók és magánemberek anyagi támogatásával, szobrot állítottak Vaszary Kolos bíboros, hercegprímásnak, szülővárosában, Keszthelyen.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségével tartott rendezvény kezdéseként, a főtéri Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Márfi Gyula veszprémi érsek tartott ünnepi szentmisét, az 1915-ben (84 évesen) elhunyt esztergomi érsek lelki üdvéért.

A misét követően a Kossuth Lajos u. 38. előtti térrészen avatták fel Vaszary Kolos egészalakos szobrát, mely Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművész alkotása.

Magyarország felzárkóztatásáért dolgozott

Köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy a város régi adósságát törlesztette azzal, hogy olyan szobrot emelt a Magyarország felzárkóztatásáért, az oktatás és nevelés kiszélesítéséért munkálkodó esztergomi érseknek, amely hozzájárult ahhoz, hogy a város megszépült tere értékadó tartalommal is megteljen.

Ruzsics Ferenc polgármester kifejtette: nemcsak Keszthely, de Magyarország is rengeteget köszönhet a hercegprímásnak, ezért az ő emlékét a városnak ápolnia kell. Az önzetlenségből, segítőkészségből is példát adó Vaszary Kolos a keszthelyi gimnazisták számára ötvenezer, a helyi szegények javára pedig százezer koronás alapítványt hozott létre – mondta el.

Vaszary, a városában megvalósított szociális segélyezéssel, a köznevelés támogatásával hozzájárult a szegény emberek ápolásához, gondozásához és a fiatalok oktatásához - emlékezett Soltész Miklós. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a szobor felállításáért minden résztvevőnek köszönetét tolmácsolva rámutatott a neves közgondolkodó egykori törekvésére, miszerint: az egyházak és az egyházakban élő hívők részesei a társadalomnak, abból részt is kell vállalniuk. 

Az avatási ünnepségen Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja köszöntőjében részletesen taglalta a hercegprímás - a bencés iskolák igazgatójának, a tudós akadémikusnak, a bencés szellemiség hirdetőjének – példaadó élettörténetét, aki bíborosként szolgáló szeretettel és alázatosan tett embertársai javára. 

A bronz alkotást Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, Kiss László esperes, plébános és Soltész Miklós államtitkár leleplezték le. A szobor a főapát szülőházával szemközt helyezkedik el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK